S-a aflat identitatea unuia dintre suspecţii ruşi în cazul otrăvirilor cu Noviciok din Salisbury

Un site de jurnalism de investigaţie britanic a publicat ceea ce prezintă drept adevărata identitate a unuia dintre agenţii ruşi de informaţii suspectaţi de orăvirile cu agent neurotoxic la Salisbury.

26 sept. 2018, 18:19
S-a aflat identitatea unuia dintre suspecţii ruşi în cazul otrăvirilor cu Noviciok din Salisbury

Adevărata identitate a lui Ruslan Boşirov, unul dintre cei doi suspecţi în otrăvirea familiei Skripal, este Anatoli Cepiga, un colonel GRU făcut de Putin Erou al Federaţiei Ruse după Războiul din Cecenia, dezvăluie Grupul Bellingcat, care susţine că bărbatul prezentat drept Ruslan Boşirov este de fapt colonelul Anatoli Cepiga.

Oficiali britanici nu au comentat imediat aceste dezvăluiri. BBC scrie că înţelege că, astfel, această identificare nu este contestată.

Anchetatori britanici au declarat că Boşirov este un ofiţer din cadrul serviciilor ruse de informaţii. Se crede că el a călătorit în Regatul Unit cu un paşaport fals şi sub acoperirea unui pseudonim.

Fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu noviciok în martie. Ei au supravieţuit, însă Dawn Sturgess – o britanică fără legătură cu atacul iniţial – a murit după ce a fost otrăvită cu aceeaşi substanţă.

Citeşte şi Poliţia britanică a ajuns la concluzia că în incidentul din Salisbury nu s-ar fi folosit agentul neurotoxic novociok

Guvernul britanic i-a acuzat pe cetăţenii ruşi Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov de acest atac. Londra susţine că sunt agenţi sub acoperire ai serviciilor militare ruse de informaţii GRU.

Rusia a negat mereu acuzaţiile, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că suspecţii sunt civili. Cei doi au apărut la televiziunea rusă de stat şi au spus că au vizitat, ca turişti, Catedrala din Salisbury.

Potrivit Bellingcat, colonelul Cepiga a luptat în Cecenia ca militar şi a fost recompensat cu cea mai înaltă distincţie a statului rus – Erou al Federaţiei Ruse, acordată de obicei de către preşedintele rus Vladimir Putin personal.


loading...