S-a aprobat proiectul de lege „Salvaţi marea”. Pescarii sunt încurajaţi să aducă gunoaiele de plastic pe uscat

Consiliul de miniştri al Italiei a aprobat joi un proiect de lege numit "Salvaţi marea" pentru a încuraja pescarii să aducă pe uscat deşeurile din plastic prinse în plasele de pescuit.

05 apr. 2019, 06:47
S-a aprobat proiectul de lege „Salvaţi marea”. Pescarii sunt încurajaţi să aducă gunoaiele de plastic pe uscat

„În sfârşit, pescarii vor putea să aducă înapoi pe uscat plasticul rămas accidental în plasele lor”, a declarat joi ministrul italian al mediului, Sergio Costa. „Până acum, ei erau obligaţi să-l arunce în mare deoarece, în caz contrar, ar fi comis infracţiunea de transport ilegal de deşeuri. Ei ar fi fost consideraţi producători de deşeuri şi ar fi trebuit să plătească pentru eliminarea lor”, a mai spus el.

Este vorba despre o „mare victorie pentru marea noastră”, a adăugat ministrul pentru că „prezenţa plasticului în mare este o urgenţă planetară”, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Roma doreşte să instituie un sistem de recompense pentru pescari pentru strângerea plasticului din mare.

Citeşte şi O balenă gestantă a eşuat pe o plajă în Sardinia. Avea în stomac 22 kg de plastic

Italia a anunţat de asemenea că va aproba o lege naţională imediat după intrarea în vigoare a directivei europene de interzicere a produselor din plastic de unică folosinţă (beţişoare de urechi, paie din plastic etc.).

Potrivit Comisiei Europene, peste 80% din deşeurile marine sunt din plastic. Din cauza descompunerii sale lente, plasticul se acumulează în mări, oceane şi pe plajele din UE şi din întreaga lume. Reziduuri de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaşte ţestoase, foci, balene şi păsări, dar şi în peşte şi fructe de mare, de aici ajungând în lanţul alimentar uman, potrivit Agerpres.

O balenă de opt metri a fost găsită moartă în această săptămână pe o plajă din Sardinia. Balena, care era gestantă, avea 22 de kilograme de deşeuri de plastic în stomac.