S-a cutremurat pământul în zona Vrancea miercuri seară

Un cutremur cu magnitudine peste 3 a fost anunţat miercuri seară în zona Vrancea-Buzău, anunţă INFP.

10 feb. 2021, 22:53
S-a cutremurat pământul în zona Vrancea miercuri seară

S-a cutremurat pământul în zona Vrancea miercuri seară. Sesimul cu magnitudinea de 3,2 pe scara Richter s-a produs miercuri seara, potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Potrivit INCDFP, cutremurul s-a produs la ora 21.32.53 în zona seismică Vrancea și a avut magnitudinea de 3,2 pe scara Richter. Seismul s-a produs la adâncimea de 123 de kilometri.

Acesta s-a simțit în apropierea oraşelor Brașov, Ploiești, Bacău, Galați, Brăila, București, Pitești, Iași, Sibiu, Ruse

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Alertă de tsunami, cutremur cu magnitudine 7.5 anunţă USGS

Nu mai puţin de patru cutremure s-au produs săptămâna trecută într-o singură noapte în zonele seismice Vrancea şi Făgăraş-Câmpulung, cu magnitudini de până la 3,8 pe Richter, informează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Primul seism, de 3 pe Richter, a avut loc la miezul nopţii, la ora locală 0:02, în judeţul Buzău. El s-a produs la adâncimea de 121 de kilometri, iar epicentrul s-a aflat la 49 km de Ploieşti şi 103 km nord de Bucureşti.
După aproximativ trei ore, la 2:52, s-a produs un nou cutremur, cu magnitudinea 3,8 în judeţul Vrancea şi la o adâncime de 106 de kilometri. Seismul a avut loc în apropierea oraşelor Braşov, Bacău, Ploieşti şi Galaţi.

Tot miercurea trecută, la ora 5:48, în zona seismică Făgăraş-Câmpulung, respectiv în judeţul Argeş, a avut loc un cutremur slab, de suprafaţă, cu magnitudinea 2,4, la adâncimea de 2 km. Mişcarea seismică s-a produs în apropierea oraşelor Braşov, Piteşti şi Sibiu.

Ulterior, la ora 7.28, un seism de 2,3 pe Richter a avut loc în zona seismică Făgăraş-Câmpulung, judeţul Argeş. El s-a produs la o adâncime de 3 kilometri, în apropierea oraşelor Braşov, Piteşti şi Sibiu.