S-a dat sentinţa în cazul permiselor de la Argeş. Fostul sef de la Permise Argeş:14 ani de puşcărie

Curtea de Apel Târgu Mureş a dat marţi s-a pronunţat, pe fond, în cazul permiselor de la Argeş. 28 de inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între un an şi şase luni şi 14 ani de închisoare cu executare, niciunul dintre cei implicaţi nefiind achitat. Decizia poate fi atacată cu recurs.

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 15:55
S-a dat sentinţa în cazul permiselor de la Argeş. Fostul sef de la Permise Argeş:14 ani de puşcărie

Curtea de Apel Târgu Mureş, unde s-a judecat procesul, menţionează faptului că nu a existat nicio achitare a vreunui inculpat şi instanţa a dispus confiscarea tuturor sumelor de bani în euro şi în lei dobândite de inculpaţi în urma săvârşirii infracţiunilor. Procesul a fost judecat de judecătoarea Mihaela Ramona Creţu.
Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare.
Acest dosar a avut 169 termene de judecată, fiecare termen având ca durată de desfăşurare între 3  şi 12 ore.

Astfel, instanţa l-a condamnat pe fostul şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş Gheorghe Codruţ Vlăsceanu la 14 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, cu pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi timp de patru ani, şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat – la 11 ani de închisoare şi trei ani de interzicere a unor drepturi.

Instanţa a confiscat sumele obţinute de Vlăsceanu din aceste infracţiuni – 11.350 de euro şi 1.750 de lei, a menţinut sechestrul pe un imobil şi un teren din Piteşti şi un autoturism Toyota, dar a ridicat sechestrul de pe sumele consemnate cu titlu asigurător într-un cont deschis pe numele acestuia, de 454.805 de euro şi 185.000 de lei.

În acelaşi dosar, Vasile Voinea, fost adjunct al lui Vlăsceanu, a fost condamnat la 11 ani şi opt luni de închisoare cu executare şi patru ani de interzicere a unor drepturi, în urma contopirii pedepselor pentru constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată, fals intelectual aflat în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Pedeapsa cea mai mare în cazul acestuia, de 11 ani şi opt luni de închisoare cu executare, a fost dată tot pentru luare de mită, din ea urmând să se scadă perioada în care acesta a fost reţinut şi arestat, adică intervalul 14 iunie 2008-7 august 2009.

În acelaşi dosar, au fost condamnaţi la închisoare cu executare încă 14 inculpaţi, printre care cadrele de poliţie Daniel Zidaru, Laurenţiu Ionuţ Bălan, Traian Proca, Aurelian Rădoi, Ion Ionaşcu, Daniel Paul Mandu şi Laurenţiu Georgel Neagoe.

Pe de altă parte, poliţiştii Virgil Ioniţă şi Mihai Crăciun au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, alături de alţi zece inculpaţi.

Sentinţa este atacabilă cu recurs în zece zile de la pronunţare.

Instanţa a dispus totodată anularea a peste 50 de permise obţinute fraudulos, confiscarea şi distrugerea chestionarelor ridicate în iunie 2008 de DNA, precum şi arhivarea a 269 de copii pe suport digital şi optic ale mijloacelor de probă.

În decembrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 28 de inculpaţi în legătură cu fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2006 – iunie 2008, în judeţul Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeş.

Membrii acestui grup şi-au asumat mai multe „îndatoriri”, respectiv racolarea persoanelor din mai multe judeţe interesate să obţină permisul de conducere prin coruperea unor funcţionari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidaţi, falsificarea documentelor necesare schimbării domiciliului, facilitarea promovării, în mod ilegal, a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Judecarea dosarului permiselor din Argeş a început la Curtea de Apel Târgu Mureş în 15 ianuarie 2009, reuşindu-se finalizarea audierii tuturor celor 28 de inculpaţi. Ulterior, Curtea de Apel Târgu Mureş a procedat la iniţierea confruntărilor.

Paisprezece persoane arestate în dosarul permiselor din Argeş, între care foştii şefi ai Serviciului Permise Gheorghe Codruţ Vlăsceanu şi Vasile Voinea, au fost eliberate, în 7 august 2009, din Penitenciarul Târgu Mureş, după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie le-au admis recursurile declarate împotriva unei încheieri a Curţii de Apel Târgu Mureş.

Celelalte opt persoane care au rămas închise au fost eliberate la sfârşitul lunii august 2009, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia de eliberare dată de Curtea de Apel Târgu Mureş. Atunci, măsura arestării preventive a fost înlocuită cu interdicţia de a părăsi ţara.

Până în momentul pronunţării, au fost studiate de către  judecătorul desemnat aleatoriu cu soluţionarea cauzei, 104 volume ale dosarului, fiecare volum având între 500-1000 de pagini, un volum al rechizitoriului, având 863 de pagini. Au fost vizionate şi audiate între 600 – 700 ore de înregistrări audio – video, au fost audiaţi toţi cei 28 de inculpaţi,  şi 79 de martori atât din partea acuzării cât şi din partea apărării.
În urma lucrărilor efectuate la acest dosar, în stadiu de judecată au rezultat 24 de volume ale instanţei cu un număr de pagini cuprins între 200 şi  500, volume în care se regăsesc toate încheierile de şedinţă, declaraţiile inculpaţilor, declaraţiile martorilor şi  probele administrate.