S-a dat startul la distracţie. Regele Momo a deschis Carnavalul de la Rio VIDEO

Sub o ploaie de confetti aurite şi în sunetul fanfarei, Regele Momo - simbolul tuturor exceselor Carnavalului de la Rio, a primit  cheia simbolică a oraşului şi a dat startul celor cinci zile de festivităţi.

RomaniaTV.net
18 feb. 2012, 13:03
S-a dat startul la distracţie. Regele Momo a deschis Carnavalul de la Rio VIDEO

Predarea simbolică a cheilor oraşului Rio înseamnă că pe toată durata Carnavalului, primarul nu mai conduce acest oraş, stăpânul lui fiind Regele Momo, pe numele său adevărat Milton Junior.  „Salut familia regală carioca a regelui Momo. Îmi transmit atribuţiile de primar regelui Momo”, a declarat Eduardo Paes, primarul oraşului Rio.

Cu o pancartă în mână pe care scria ‘Trăiască monarhia!’, primarul oraşului Rio l-a primit cu onoruri pe regele Momo, însoţit de regina sa şi cele două prinţese ale carnavalului care au sosit într-o limuzină neagră, în grădinile de la Palacio da Cidade, sediul primăriei, unde a avut loc ceremonia de înmânare a cheilor oraşului.

La rândul lui, Regele Momo i-a mulţumit primarului şi a declarat deschiderea carnavalului, spunând că „este o responsabilitate enormă să fii la conducerea celei mai mari festivităţi culturale din lume şi vreau să transmit întregii lumi bucuria carnavalului. Declar Carnavalul de la Rio deschis!”

Apoi, cu enorma cheie a oraşului acoperită cu pietre strălucitoare, Momo s-a lansat într-un dans de samba frenetic, dând tonul ceremoniilor. Deşi are 160 de kilograme, Momo a reuşit să danseze foarte frumos. Dar pentru a fi în formă, presa braziliană a dezvăluit că, înainte cu câteva săptămâni de deschiderea carnavalului, Momo a urmat o dietă specială şi a făcut mişcare fizică.

Robusteţea Regelui Momo este impusă prin tradiţie oricărui bărbat care îl încarnează. Această tradiţia îşi are originea în 1930, când un bărbat mai gras, dar simpatic, ăruia îi plăceau mult petrecerile, a fost îmbrăcat într-un costum mai fistichiu de către amicii săi şi plimbat astfel prin oraş, pentru a le insufla şi altora spiritul petrecerii.

De atunci încoace, s-a fixat un standard de greutate pentru candidaţii la „funcţia” de Rege Momo, potrivit căruia candidatul nu trebuia să cântărească mai puţin de 150 de kilograme. Acest standard a funcţionat până în 2004, când Brazilia a declarat război obezităţii şi diabetului, această obligativitate a fost ridicată.

In general, aspiranţii la „tronul” lui  Momo sunt alesi dupa cat de bine danseaza samba,după cunoştinţele despre tradiţia carnavalului şi după felul de a fi foarte tonic şi antrenant. Pentru a-l întruchipa pe Momo, ei sunt recompensaţi cu 12.000 de dolari, mai ales că sunt chipul reprezentativ al carnavalului, care are impact mondial.

Anul acesta, la Rio,  cu ocazia carnavalului anual, sunt aşteptaţi peste 850.000 de turişti brazilieni şi străni. Cu ocazia acestor festivităţi, Poliţia  a mobilizat 12.000 de poliţişti care vor asigura securitatea carnavalului.