UPDATE 22.00: Preşedintele PNL Olt, Gigel Ştirbu, afirmă că Biroul Electoral Judeţean a descoperit, la Scorniceşti, în urma renumărării voturilor, „o fraudă de 835 de voturi” care ar fi fost mutate de la alţi candidaţi la Marcel Ciolacu şi anunţă că va face plângere penală.
„În cele 11 secţii ale oraşului Scorniceşti a fost descoperită o fraudă de 835 de voturi mutate de la ceilalţi candidaţi la Marcel Ciolacu. S-au numărat deja aceste voturi de către reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean. Procesul verbal a fost făcut, deci este cert că există 835 de voturi furate de la ceilalţi candidaţi şi puse la Marcel Ciolacu. Ele există, voturile, numai că nu sunt pentru Marcel Ciolacu, sunt pentru alţi candidaţi, dar au fost trecute la Marcel Ciolacu. Spre exemplu, la secţia 112 din Scorniceşti, în procesul verbal pe care membrii secţiei de votare l-au completat în secţia de votare duminică, la Marcel Ciolacu au fost trecute 657 de voturi, iar astăzi cei din Birou Electoral Judeţean au numărat 379, ca fiind votate cu Ciolacu. La secţia 113, în procesul verbal sunt trecute 444 de voturi, iar astăzi, în urnă, în saci, au fost numărate pentru Marcel Ciolacu 376 voturi”, a declarat Ştirbu, vineri, pentru AGERPRES.
Preşedintele PNL Olt a menţionat că, până în prezent, Scorniceşti este singura localitate unde s-a descoperit „fraudă” şi reprezentanţii partidului vor face sâmbătă plângere penală împotriva celor care au participat la numărarea voturilor, subliniind că aproape 20% din voturile de la Scorniceşti au fost mutate de la alţi candidaţi la candidatul Marcel Ciolacu.
„Până acum, Scorniceşti este singura localitate unde s-a descoperit această fraudă, ceea ce mă face să cred că este un grup organizat infracţional, pentru că nu s-a întâmplat într-o singură secţie, s-a întâmplat în mai multe secţii. Şi mai e o altă chestiune: nu s-a întâmplat cu un vot sau cu două voturi sau cu trei voturi, sunt 835 de voturi, adică aproximativ 20% din voturile valabil exprimate au fost mutate dintr-o parte în alta. Nu ştiu de unde au fost luate, dar probabil se va afla mâine. Mâine vom face o plângere penală, după ce intrăm în posesia procesului verbal definitiv, vom face o plângere penală împotriva tuturor celor care au făcut aceste mârşăvii”, a declarat Gigel Ştirbu.
Liderul PNL Olt a precizat că plângerea penală va viza preşedinţii, vicepreşedinţii şi membrii secţiilor de votare.
„Mâine vom sesiza toate instituţiile de abilitate – la Scorniceşti este una din zonele fierbinţi ale judeţului, unde toată lumea ştie că există fraude electorale de ani buni de zile – în primul rând Parchetul, bineînţeles. Şi cu siguranţă nu vom fi singurul partid care va face aceste plângeri” a adăugat preşedintele PNL Olt.
UPDATE 21: PSD transmis, vineri seară, că susţine transparenţa procesului de renumărare a voturilor şi a solicitat Biroului Electoral Central să permită accesul persoanelor acreditate la alegerile din 24 noiembrie în spaţiile unde are loc această operaţiune.
”Pentru USR reţeta patentată este să protesteze. Pe ei tot timpul îi fură cineva. În vară, au cerut renumărarea pentru că ”au fost furaţi”. Atunci protestau pentru că ”voiau renumărare, fără fraudare”. Şi era un exerciţiu democratic. Acum protestează pentru că nu mai vor renumărare. Dintr-o dată, renumărarea nu mai este un exerciţiu democratic. Românii au însă dreptul să ştie adevărul. Şi nici pe cei de la USR nu ar trebui să îi sperie adevărul. Doar dacă au într-adevăr ceva de ascuns…”, a transmis, vineri seară, PSD.
”De aceea, astăzi am solicitat Biroului Electoral Central permiterea accesului persoanelor acreditate pentru alegerile din 24 noiembrie, respectiv a reprezentanţilor mass-media şi a observatorilor interni şi externi. Pentru a nu exista niciun dubiu”, a mai transmis PSD, postând pe Facebook, solicitarea către BEC.
Formaţiunea susţine că ”este nevoie de transparenţă totală a procesului de renumărare a voturilor de la alegerile prezidenţiale”.
Biroul Electoral Central (BEC) afirmă că dispoziţiile legale în vigoare ”nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot”, întrucât acreditările în acest sens sunt pentru operaţiune desfăşurate de birourile electorale ale secţiilor de votare, în timp ce renumărarea se face de către birourile superioare ierarhic acestora.
BEC adaugă că nu are atribuţii să acrediteze asociaţii sau fundaţii, observatori internaţionali şi reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine să participe la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare, iar legislaţia nu prevede posibilitatea ca aceste categorii să participe la operaţiunele derulate de birourile electorale superioare.
Biroul Electoral Central a stabilit cum se face renumărarea voturilor, sacii urmând a fi predaţi pe bază de proces verbal. Până la 1 decembrie, ora 22.00, procesele verbale scanate trebuie să fie trimise BEC, iar originalele trebuie să ajungă până în 3 decembrie.
Update 19: Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Prahova dezminte, vineri seară, informaţia potrivit căreia ar fi fost identificate 300 de voturi ale lui Ludovic Orban trecute în contul Elenei Lasconi.
„Având în vedere apariţia unei ştiri false în mediul online, conform căreia, în timpul procesului de renumărare a buletinelor de vot în judeţul Prahova, ar fi fost identificate 300 de voturi ale domnului Ludovic Orban trecute în contul doamnei Elena Lasconi, Biroul Electoral Judeţean nr. 31 Prahova dezminte ferm această informaţie, considerând-o lipsită de fundament şi menită să inducă în eroare opinia publică. Totodată, dorim să informăm cetăţenii că procesul de renumărare a voturilor este în plină desfăşurare şi, până în acest moment, nu a fost realizată nicio centralizare oficială a voturilor valabil exprimate sau a voturilor nule”, se arată într-un comunicat de presă al BEJ.
Conform sursei citate, până în prezent au fost renumărate buletinele de vot din aproximativ 250 de secţii de votare din judeţul Prahova din totalul celor 624, procesul continuând conform calendarului stabilit şi sub supravegherea autorităţilor competente.
„Conform procedurilor legale aplicabile în acest proces, renumărarea voturilor presupune verificarea fiecărui buletin de vot, iar în procesul-verbal de renumărare se completează, inclusiv la rubrica ‘Observaţii’, detalii referitoare la starea sigiliului aplicat pe sacii cu buletine de vot. (…) Biroul Electoral Judeţean nr. 31 Prahova reiterează apelul la responsabilitate în comunicarea publică şi solicită mass-media să se bazeze doar pe informaţii verificate din surse oficiale”, se mai arată în comunicat.
UPDATE 16.00:
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că sunt în desfăşurare demersurile în vederea expedierii către Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate a buletinelor cuprinzând voturi valabil exprimate şi voturi nule înregistrate în cadrul secţiilor din afara ţării la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
MAE arată că, în colaborare strânsă cu misiunile diplomatice ale României, utilizează în acest scop cele mai rapide dintre soluţiile de transport identificate, în funcţie de specificul fiecărei situaţii, de zonele geografice şi de fusul orar.
Expedierea buletinelor de vot din străinătate, începută vineri, va continua în zilele de 1, 2 şi 3 decembrie, transmite MAE.
UPDATE 14:00
În acest moment, s-au găsit 400 de voturi mutate de la Ludovic Orban la Elena Lasconi în județul Ilfov, 200 de voturi în județul Galați și 300 de voturi în Prahova.
Din ce în ce mai multe județe din țară încep, vineri dimineața, procesul de renumărare a voturilor primului tur al alegerilor prezidențiale, după decizia luată de CCR. Va trebui renumărat un număr total de 9.465.650 voturi, iar procesele verbale vor trebui trimise la Biroul Electoral Central până duminică la ora 22:00. S-au depus eforturi supraomenești, începând de joi seara, pentru ca acest proces să se desfășoare cât mai repede.
Între candidatul de pe locul doi, Elena Lasconi, și cel de pe locul trei, Marcel Ciolacu, este o diferență de numai 2.740 de voturi, iar părerile privind rezultatul final sunt împărțite. Este foarte posibil ca, în cazul unei erori de numărare, să se schimbe doar clasamentul, însă există un mare pericol de repetare a turului întâi de alegeri dacă amploarea este mai mare.
Citește și : Categoria de români care va plăti taxe imense la stat. Nu va mai putea acumula avere
În primul tur al alegerilor prezidențiale au votat un număr de 9.465.650 persoane, prezența fiind de 52,52%. Dintre aceste voturi, 9.242.186 au fost valabil exprimate, ce au determinat ca în turul doi al alegerilor să intre Călin Georgescu, ce a obținut 2.120.401 voturi (22,94%), și Elena Lasconi, ce a obținut 1.772.500 voturi (19,17%). Pe locul trei se află Marcel Ciolacu, ce a obținut 1.769.760 (19,14%).
Reprezentanții Biroului Electoral Județean (BEJ) Buzău au transmis vineri că voturile aferente primului tur al alegerilor prezidențiale vor fi renumărate în timpul alocat, fiind un număr total de 184.499 voturi, dintre care 180.008 valabil exprimate și 4.487 nule.
Vineri, în jurul orei 08:00, BEJ a demarat renumărarea voturilor alături de reprezenanții partidelor politice din cadrul biroului.
Citește și : Banii vechi sau deteriorați pot fi schimbați la Banca Națională a României fără comision
„Avem la dispoziţie BEJ, Biroul Tehnic, reprezentanţii partidelor din BEJ, fiecare vizualizează fiecare buletin. Am început numărarea în jurul orei 8,00, numărăm Secţia I. Primele 82 de secţii sunt cele din municipiul Buzău, sunt secţii mari, după ce terminăm în 5-6 ore, următoarele 80 de secţii le-am putea număra în aproximativ 4 ore, sunt secţii mai mici. Renumărăm cât ne ţin puterile”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al BEJ, Daniel Cristian Pîslaru.