S-a decis! Ce se va întâmpla cu pensiile speciale

S-a hotărât ce se va întâmpla cu pensiile speciale, inclusiv în cazul celor care nu au contribuit la sistemul de pensii.
Irina Dumitrescu
13 mart. 2025, 09:55
S-a decis! Ce se va întâmpla cu pensiile speciale

Guvernul a decis, prin Ministerul Finanțelor, ce se va întâmpla cu pensiile speciale, mai exact cu impozitarea acestora.

Potrivit unui proiect realizat de Ministerul Finanțelor, pensiile speciale rămân impozitate cu 10 la sută, chiar și pentru cei care nu au contribuit la sistemul de pensii. Astfel, se renunță la impozitarea progresivă a pensiilor, inclusiv în cazul foștilor magistrați care încasează, în medie, aproape 22.000 lei pe lună, peste partea de contributivitate.

Prin acest proiect, se transpune în lege decizia Curții Constituționale a României (CCR) din decembrie prin care a fost considerată neconstituțională prevederea privind impozitarea progresivă a părții din pensie ce nu este bazată pe contributivitate. CCR a stabilit că rămân aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10 la sută aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil.

Proiectul Ministerului de Finanțe stabilește ”modificarea prevederilor Codului fiscal referitoare la calculul impozitului pe veniturile din pensii și la termenul de plată al acestuia, în sensul punerii de acord cu Decizia nr. 724/2024 a Curții Constituționale a României”.

”Modalitatea de stabilire a impozitului este cea anterioară modificărilor declarate neconstituționale, prin renunțarea la impozitul progresiv și reinstituirea cotei unice de impozitare de 10%, precum și prin reglementarea aceluiași plafon neimpozabil pentru toate veniturile de această natură, respectiv plafonul lunar de 3.000 lei, în acord cu argumentele reținute de Curtea Constituțională. Totodată, se menține mecanismul de calcul, reținere și plată a impozitului pe venitul din pensii de către plătitorii de venituri din pensii, precum și termenul de plată a impozitului reținut, respectiv până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei”, se arată în proiect, potrivit adevarul.

Citește și Vești bune pentru pensionari. Guvernul aprobă noi ajutoare pentru seniori. Cine va beneficia de cei 800 de lei de la stat

Anul trecut, se propunea modificarea Codului Fiscal de anul trecut, în sensul că, pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât și componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, valoare majorată începând cu pensiile din octombrie, pentru partea contributivă se aplică o cotă de impunere de 10 la sută, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

  • 10 la sută, pentru partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net sau egală cu acesta
  • 15 la sută, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta
  • 20 la sută, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat

Pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, se aplică progresiv aceleași cote de impunere de mai sus.

Cea mai vizată categorie de pensionari este cea a foștilor magistrați care încasează, în medie, peste 25.000 lei pe lună, din care aproape 22.000 lei sunt virați de stat fără nicio legătură cu contributivitatea, mai notează sursa citată.

 

Cifrele din tabelul de mai sus au fost făcute publice de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Se observă că pensia medie a magistraților a fost, în luna februarie 2025, de 25.197 de lei, din care doar 7.397 de lei s-a bazat pe contributivitate. Alți aproape 22.000 de lei sunt plătiți lunar, din bugetul de stat, foștilor procurori și judecători.

În plus, din cei aproape 5.600 de pensionari magistrați, 3.000 nu au plătit deloc contribuții la sistemul public de pensii, aceasta fiind cea mai numeroasă categorie de pensii speciale care încasează sume mari de la bugetul de stat.

Alte categorii privilegiate din acest punct de vedere sunt foștii diplomați (100 dintre ei fără contributivitate la sistemul de pensii publice), foștii funcționari parlamentari (225 de pensionari), 373 de foști grefier și personal auxiliar al parchetelor și un fost angajat al Curții de Conturi.

Citește și Anca Alexandrescu, acuzată că este ofițer sub acoperire. Ce spunea jurnalista în 2024 despre Călin Georgescu: „Să cerceteze și candidații independenți de unde au banii”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”