S-a decis! Femeile din învăţământ pot ieşi la pensie, la cerere, la 65 de ani

Guvernul lui Ludovic Orban a adoptat, joi, 16 ianuarie, un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede faptul că femeile care lucrează în instituţiile de învăţământ din România se pot pensiona, opţional, la vârsta de 65 de ani, în loc de 63. 

RomaniaTV.net
16 ian. 2020, 17:08
S-a decis! Femeile din învăţământ pot ieşi la pensie, la cerere, la 65 de ani

”În prezent, contractul individual de muncă încetează de drept la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare”. 

Femeile din învăţământ pot solicita în scris, la angajator, conform modificării din Codul Muncii adoptată de Guvern, prin Ordonţa de Urgenţă, să rămână în activitate până la vârsta de 65 de ani.

„Un alt proiect de act normativ este o Ordonanță de Urgență pentru modfiicarea Legii educației în vederea armonizării acestei legi cu Codul Muncii și pentru implementarea unei decizii a Curții Constituționale în ceea ce privește vârsta de pensionare a personalului de gen feminin angajat în instituțiile de învățământ. A fost o lacună a legislației trecute în ceea ce privește vârsta de pensionare, posibilitatea ca persoanele de gen feminin, opțional, să decidă rămânerea în activitate până la vârsta de 65 de ani, așa cum este permis în Codul Muncii și pentru celelalte categorii de profesii. Era o expecție, CCR a decis că este neconsituțional și prin urmare Guvernul a adoptat acestă ordonanță pentru a transpune decizia Curții”, a afirmat șeful Cancelariei Guvernului Ionel Dancă, joi, la finalul ședinței de Guvern.

Legislaţia în vigoare exceptează persoanele de sex feminn de la posibilitatea de a ieşi la pensia la vârsta de 65 de ani, iar Curtea Constituţională s-a pronunţat în defavoarea acestei excepţii.