S-a decis la Guvern, se schimbă impozitarea salariilor. Verifică dacă eşti angajatul fericit care va avea mai mulţi bani pe card

Din 2023, se schimbă sistemul deducerilor din salariu, conform noului Cod Fiscal. Avem documentul care îţi arată dacă eşti de partea bună a modificărilor.

22 iul. 2022, 09:11
S-a decis la Guvern, se schimbă impozitarea salariilor. Verifică dacă eşti angajatul fericit care va avea mai mulţi bani pe card

S-a aprobat în Guvern noul Cod Fiscal, cu măsuri care se vor aplica de la 1 august, dar şi altele care vor intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2023, referitoare la salarii. Sistemul de acordare a deducerilor personale în cazul salariaților va fi revizuit complet de anul viitor și va avea două componente – deducerea personală de bază și cea suplimentară – și se va acorda în limita venitului impozabil lunar realizat.

OG 16/2022, publicată în Monitorul oficial nr. 716, stabilește ca, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, deducerea pentru salariați să aibă două componente: deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară, scrie Avocat.net.

Astfel, de deducerea personală de bază vor beneficia cei ce au un venit lunar brut de până 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară din luna în care realizează veniturile.
Pensii 2022. Anunţul de ultimă oră al ministrului Finanţelor. Ce se întâmplă cu sistemul de pensii
În mod evident, cei cu venituri brute lunare din salarii ce depășesc nivelul reprezentând un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară nu vor beneficia de deducerea personală de bază.

S-a decis în Guvern cum se acordă deducerile personale suplimentare

Apoi, deducerea personală suplimentară se va acorda astfel:

15% din salariul de bază minim brut pe ţară pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară;

100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 de ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui (adoptatorului, celui ce îl are în plasament sau tutelă) care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
Afacerea cu afine, mină de aur pentru producătorii români. La un hectar cultivat se câştigă peste 20.000 de euro

Deducerea personală suplimentară de 100 de lei lunar se va acorda doar unuia dintre părinți, în cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului la școală și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.

Deduceri calculate după veniturile aferente lunii ianuarie 2023

Deducerile se vor calcula după noile reguli începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023. În prezent, Codul fiscal stabilește că salariații care au un venit lunar brut de până la 1.950 de lei (inclusiv) pot beneficia de o deducere personală de la 510 până la 1.310 lei, în funcție de câte persoane are în întreținere acel salariat.

Apoi, pentru cei ce au venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei şi 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale scad ca valoare pe măsură ce veniturile cresc, iar pentru cei cu salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deducerea personală.

Noile reguli privind deducerea personală se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, s-a decis în ultima şedinţă de Guvern.