OUG pe Legile Justiţiei, dată luni dimineaţă în şedinţa specială de guvern. Proiectul Ministerului Justiţiei UPDATE

Ministerul Justiţiei a trimis vineri către CSM proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor justiţiei, scrie Stiripesurse.ro, care publică documentul. 

RomaniaTV.net
12 oct. 2018, 09:18
OUG pe Legile Justiţiei, dată luni dimineaţă în şedinţa specială de guvern. Proiectul Ministerului Justiţiei UPDATE

UPDATE Şedinţa de guvern în care va fi adoptată ordonanţa de urgenţă este programată pentru luni, la ora 9.00. Potrivit propriilor competenţe, CSM dă avize consultative pe proiectele de lege care vizează organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar.

Potrivit proiectului de OUG, pensionarea anticipată, după numai 20 de ani de activitate, a judecătorilor și procurorilor a fost amânată cu patru ani, până la 31 decembrie 2022, scrie G4Media.ro.

Proiectul de ordonanță de urgență nu conține însă și alte modificări solicitate de Comisia de la Veneția în opinia preliminară din iulie referitoare la legile justiției, precum: modalitatea de numire și revocare a procurorilor șefi ai principalelor Parchete (DNA, DIICOT, Parchetul general), reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru investigarea magistraților.

 

__________

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Citeşte şi: Iohannis a promulgat Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor

UPDATE Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, la Parlament, că „de principiu” va avea loc luni, la ora 09.00, o ședință de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justiției, înainte ca premierul Viorica Dăncilă să plece într-o deplasare externă.

Următoarea şedinţă săptămânală de Guvern va avea loc luni dimineaţă, la Palatul Victoria, au declarat surse guvernamentale pentru AGERPRES.

Decizia privind organizarea şedinţei de Guvern luni a fost luată întrucât premierul Viorica Dăncilă are programate săptămâna viitoare o serie de vizite externe, au mai spus sursele citate.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, încă de săptămâna trecută, că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei este gata şi va fi trimis CSM, el spunând că nu putea „să vină cu el în mână” şi că va urma cursul oficial firesc. Între timp, adoptarea OUG a fost amânată până la adoptarea tuturor legilor justiţiei, însă coaliţia de guvernare pare că s-a răzgândit din nou.

Ministrul de Externe a anunţat că premierul Viorica Dăncilă va efectua, săptămâna viitoare, o deplasare externă care va dura întreaga săptămână, iar şedinţa de guvern este programată luni.

„Da, confirm. Va fi de o săptămână, este o deplasare în Turcia care va fi în ziua de luni, marți și miercuri vor fi Dubai și Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite, după care se va merge în Kuweit”, a spus ministrul de Externe.

„Da, era programată o ședință de Guvern luni de la ora 09.00”, a spus Meleșcanu. El a precizat că ședința a fost programată pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență pe legile justiției.

„În principiu este anunțată această dată, urmează să fie confirmată”, a adăugat ministrul.

Citeşte şi:  Toader, despre recomandările Comisiei de la Veneţia: Vom prelua ceea ce trebuie preluat, vom prelua ceea ce se va putea prelua

„Ştiţi că avem avizul acela preliminar al Comisiei de la Veneţia, acum se defintivează, în octombrie va avea loc plenara Comisiei şi se va definitiva raportul. În raport sunt nişte recomandări pentru legile Justiţiei. Şi atunci eu am convenit cu cei de la Comisie anumite soluţii legislative pe care să le preluăm din aviz şi am comunicat liderilor coaliţiei de guvernare ce am stabilit. Să vedem dacă nu putem îmbunătăţi şi alte modificări. Cam asta a foat discuţia, atât”, a declarat joi ministrul Justiţiei, în Parlament.

Întrebat insistent de jurnalişi ce recomandări făcute de Comisia de la Veneţia vor fi preluate, Toader a repetat că va fi preluat ceea ce trebuie preluat.

Citeşte şi:  Tăriceanu, după întâlnirea coaliţiei: Toader a prezentat OUG privind legile Justiţiei. Amnistia şi graţierea nu intră

„Vom prelua ceea ce trebuie preluat, vom prelua ceea ce se va putea prelua. Nu vă spun nici tot, nici în parte ce se va prelua. (…) Nu vă dau exemple. (…) Vă spuneam că nu vă voi spune nimic pentru ca membrii CSM să nu afle din presă”, a explicat Toader.

Întrebat despre OUG pe amnistie, ministrul a subliniat din nou că nu există niciun astfel de proiect în lucru. A respins întrebările jurnaliştilor pe acest subiect, inclusiv când i s-a cerut părerea dacă se impune o astfel de OUG pe amnistie, repetând acelaşi răspuns.

„Cred că nu aţi uitat răspunsul, dar îl repet: la Ministerul Justiţiei nu există un proiect de OUG privind amnistia. (…) Ediţia a patra la aceeaşi întrebare. Un act normativ are în el două componente: de oportunitate în adoptare şi constituţionalitatea. Nu e în sarcina mea să decid toate astea”, a spus Toader.

Citeşte şi: Tudorel Toader: Am primit acceptul de la Comisia de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG

Ministrul Justiţiei a declarat la România TV că a avut o întrevedere cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi a primit acceptul ca Guvernul să emită o OUG pentru modificarea legilor justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Aceasta este ultima dintre cele trei legi ale justiţiei modificate de Parlament şi nepromulgată până acum.

Guvernul ar urma să adopte o ordonanţă de urgenţă pe legile justiţiei, pentru a le pune în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa la începutul acestei luni că a primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG, iar în 4 octombrie el spunea că proiectul de OUG este gata şi va fi trimis Consiliului Superior al Magistraturii. El mai spunea că va face apel la CSM să dea un aviz cât se poate de repede.viewscnt

Ministrul Justiţiei afirma, în urma unor discuţii cu liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, despre recomandările Comisiei de la Veneţia în legătură cu legile justiţiei, că din recomandările Comisiei de la Veneţia „va fi preluat ceea ce trebuie preluat”: Vom prelua ceea ce trebuie preluat, vom prelua ceea ce se va putea prelua. Nu vă spun nici tot, nici în parte ce se va prelua. (…) Nu vă dau exemple. (…) Vă spuneam că nu vă voi spune nimic pentru ca membrii CSM să nu afle din presă”.

În 13 iulie, reprezentanţii Comisiei au prezentat un aviz preliminar asupra legilor justiţiei şi au recomandat menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea sau revocarea procurorilor şefi, reconsiderarea înfiinţării unei secţii de anchetare a magistraţilor, renunţarea la schema de pensionare anticipată a magistraţilor,  dar şi eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.