S-a deschis o sală specială pentru plâns în Spania pentru a înlătura prejudecățile legate de sănătatea mintală. „Nu e un subiect tabu, e o problemă despre care trebuie să vorbim și să acționăm în consecință”

Plânsul e încurajat și susținut în Spania, iar oamenii care simt nevoia să o facă au chiar o "Sală a Plânsului", unde se pot simți în siguranță și departe de judecata celorlalți.

18 oct. 2021, 09:53
S-a deschis o sală specială pentru plâns în Spania pentru a înlătura prejudecățile legate de sănătatea mintală. „Nu e un subiect tabu, e o problemă despre care trebuie să vorbim și să acționăm în consecință”

Plânsul e încurajat și susținut în Spania, iar oamenii care simt nevoia să o facă au chiar o „Sală a Plânsului”, unde se pot simți în siguranță și departe de judecata celorlalți.

Sala Plânsului este un proiect găzduit într-o clădire din centrul Madridului, care îşi propune să înlăture prejudecăţile din societate legate de sănătatea mintală.

Vizitatorii sunt întâmpinați în Sala Plânsului din Spania cu mesajele „intrați și plângeți” / „și eu am anxietate”. Acestora li se pun la dispoziție și niște numere de telefon la care pot suna oricând simt nevoia să stea de vorbă cu cineva.

„Este o idee excelentă pentru a ilustra problema sănătăţii mintale. Este stigmat să plângi în Spania, ca în multe alte ţări”, a spus Jon Nelssom, un student suedez care locuieşte în capitala Spaniei.

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat, în urmă cu o săptămână, o acțiune de 100 de milioane de euro pentru asistență mentală, ce va include servicii precum o linie de asistență care va funcționa încontinuu pentru prevenirea sinuciderilor.

„Nu este un subiect tabu, este o problemă de sănătate publică despre care trebuie să vorbim şi să acţionăm în consecinţă”, a spus el despre bolile mintale în momentul lansării planului pe 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale.

Aproape patru mii de persoane s-au sinucis în Spania în 2019. Sinucierile reprezintă a doua cea mai des întâlnită cauză de dcces, după cauzele naturale. Unul din 10 adolescenţi a fost diagnosticat cu o afecţiune de sănătate mintală, în timp ce 5,8% din populaţia generală suferă de anxietate, potrivit datelor guvernamentale.

Citește și Cum arată locul secret din avioane unde dorm stewardesele la cursele lungi! Spațiul și păturile sunt mai mici decât în submarine

Citește și Squid Game, cel mai urmărit serial al momentului în România și în lume, interzis pentru copiii din Marea Britanie