S-a descoperit cea mai veche pădure fosilizată din lume

Descoperirea a fost făcută într-o carieră de piatră părăsită, în nordul statului New York, anunță edition.cnn.com. Vestigiile descoperite indică faptul că în nordul statului New York s-au păstrat urmele unei păduri de acum 385 milioane de ani. 

RomaniaTV.net
25 dec. 2019, 09:20
S-a descoperit cea mai veche pădure fosilizată din lume

Descoperirea a fost făcută la Cairo, la 65 de km de Albany. Cercetarea a fost publicată în „Current Biology” și demonstrează că rădăcinile fosilizate au aparţinut unor specii de copaci asemănătoare celor care există în zilele noastre. 

Până acum, se credea că pădurea fosilizată cea mai veche este cea descoperită în Gilboa, tot în statul New York, dar noile descoperiri indică faptul că pădurea de la Cairo este mai veche cu 2-3 milioane de ani.

Christopher Berry, co-autor al studiului şi paleobotanist la Cardiff University din Marea Britanie, a declarat pentru CNN că la început și-a manifestat scepticismul, dar cercetările ulterioare au demonstrat că este într-adevăr vorba despre fosile.

Echipa de oameni de știință a scos la lumină o reţea de rădăcini şi a elaborat o teorie pe baza căreia pădurea ar fi fost inundată, iar rădăcinile s-au fosilizat. De altfel, în apropierea unora dintre rădăcini au fost găsite şi fosile de peşti, ceea ce confirmă teoria.

Au fost identificate trei tipuri de copaci în pădurea fosilizată, iar două dintre acestea sunt specii unice. Cercetătorii consideră că odată cu apariţia pădurilor a avut loc o schimbare importantă a tipului de mediu, atât pe uscat cât şi în mări. Se știe că, în timpul perioadei Devoniene, nivel dioxidului de carbon a scăzut brusc şi a urmat o perioadă de răcire a climei. În acea perioadă au dispărut de pe planetă foarte multe specii.

Cercetătorii consideră că dacă se analizează originea acestor păduri se poate înțelege mai bine ce se întâmplă astăzi, din punct de vedere climatic, și care sunt consecințele.

Pădurea din Cairo este mai veche decât primii dinozauri. Cele mai vechi insecte identificate au 400 de milioane de ani, cu câteva milioane de ani mai vechi decât primele mamifere. 

Citește și:

Descoperire ştiinţifică uluitoare! Cancerul moare în 24 de ore în aceste condiţii