S-a descoperit un efect advers pe termen lung al infectării cu COVID-19. Ce spun cercetătorii

Un studiu realizat de cercetătorii germani arată că trei sferturi dintr-un total de 100 de nemţi care s-au vindecat de coronavirus, prezintă semne ale unor leziuni cardiovasculare, relatează Live Science.

RomaniaTV.net
03 aug. 2020, 11:09
S-a descoperit un efect advers pe termen lung al infectării cu COVID-19. Ce spun cercetătorii

După peste două luni de la momentul diagnosticării cu coronavirus, pacienţii infectaţi au fost supuşi unor RMN-uri. Rezultatele au arătat că trei sferturi dintre bolnavi au semne de anomalii cardiovasculare, precum miocardita, deşi cei mai mulţi dintre infectaţi au suferit de o formă uşoară a virusului şi nu au fost internaţi.

Cercetătorii au descoperit în sângele pacienţilor o proteină numită troponină, care indică leziuni cardiovasculare, precum cele care apar în urma unui atac de cord.

Totuşi, miocardita a fost cea mai frecventă problemă, în proporţie de 60% din totalul de pacienţi supuşi RMN-ului. Medicii au descoperit şi bolnavi care aveau pericardul (ţesutul din jurul inimii) inflamat.

Au fost analizate 100 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 53 de ani. Doar o treime dintre aceştia au suferit de forme grave de coronavirus, fiind internaţi în spital, în timp ce două treimi s-au putut trata acasă.

Cercetătorii solicită confirmarea urgentă a rezultatelor, acestea fiind îngrijorătoare. Doctorul Valentina Puntmann, de la Spitalul universitar din Frankfurt, a declarat că „Deşi nu avem dovezi directe pentru aceste consecinţe, cum ar fi cedarea sistemului cardiovascular, ar putea fi posibil ca în câţiva ani să devină o problemă imensă”.

Ultima postare pe Facebook a femeii gravide din Arad, infectată cu COVID, care a murit în ambulanţă