S-a descoperit un leac împotriva cancerului de piele. Vezi cum funcţionează

O echipă de cercetători a creat o cremă care ar putea funcţiona ca tratament împotriva cancerului de piele. Metoda, una noninvazivă, este încă în perioada de teste, dar dacă va fi omologată va putea vindeca anual până la 3.000 de persoane care suferă de diferite forme ale acestei maladii.

RomaniaTV.net
06 ian. 2012, 13:56
S-a descoperit un leac împotriva cancerului de piele. Vezi cum funcţionează

Cercetătorii au descoperit o tehnică revoluţionară care poate vindeca bolnavii de cancer de piele. Tumorile cauzate de cele mai comune forme de cancer de piele vor putea fi în curând îndepărtate fără chirurgie sau radioterapie convenţională, în numai două ore. Cum funcţionează?

Zona din jurul tumorii este acoperită cu folie chirurgicală. O pastă radioactivă, bazată pe izotopul radioactiv rhenium-188, se aplică pe folie şi este lăsată să se întărească, iar între timp radiaţiile omoară celulele canceroase. După cel mult două ore, folia şi pasta se înlătură. Tumoarea se micşorează până dispare complet, iar pielea se vindecă în decurs de câteva săptămâni, fără a rămâne în urmă vreo cicatrice.

Această tehnică a fost deja testată pe 700 de pacienţi, în Italia, iar rata de reuşită a fost de 95%. În 85% din cazuri vindecarea s-a produs încă de la prima şedinţă, iar la restul după trei intervenţii. În doi ani, acest tratament ar putea fi omologat. În prezent, metoda este testată şi în Germania şi Australia.

Cu această pastă radioactivă se vor putea trata carcinomul bazocelular şi carcinomul scuamos, forme de cancer care afectează sute de mii de oameni anual. Totuşi, acest tratament nu este potrivit pentru melanomul malign, cea mai mortală formă de cancer de piele.

În prezent, chirurgia este la care cei ce suferă de forme uşoare de cancer de piele apelează cel mai des. Afecţiunile mai sunt tratate şi prin radioterapie şi criogenie (îngheţarea celulelor canceroase, care duce la distrugerea lor). Cum tumorile pot apărea însă şi în zone în care intervenţiile chirurgicale sunt greu sau imposibil de efectuat (ochi, nas, urechi), această nouă metodă descoperită de cercetători poate fi o variantă ideală, la fel şi pentru pacienţii care nu pot fi supuşi la operaţii din motive de vârstă sau medicale.

Această nouă metodă durează doar două ore şi nu implică efecte secundare notabile, spre deosebire de radioterapie, care presupune cel puţin 10 şedinţe la spital şi are efecte secundare semnificative.