S-a întâmplat noaptea trecută: Atac prin surprindere cu bombardiere. Un aeroport a fost distrus, cel puţin 14 morţi

Cel puţin 14 persoane au murit după ce baza militară şi aeroportul din Tiyas, aflată în oraşul sirian Homs, a fost lovită de rachete, a informat presa siriană, acuzând Statele Unite că ar fi implicate. "Există suspiciunea că este vorba de un atac american", a precizat agenţia oficială de presă siriană SANA.

RomaniaTV.net
09 apr. 2018, 04:58
S-a întâmplat noaptea trecută: Atac prin surprindere cu bombardiere. Un aeroport a fost distrus, cel puţin 14 morţi

Siria a anunţat iniţial că Occidentul este implicat, după ce Franţa şi Statele Unite au avertizat că vor reacţiona la atacul chimic produs duminică. Ambele au negat că ar avea vreo legătură cu rachetele care au distrus baza militară.

„La momentul respectiv, Departamentul Apărării nu coordonează niciun atac în Sira. Cu toate acestea, continuăm să observăm de aproape situaţia şi să susţinem eforturile diplomatice pentru pedepsirea celor care folosesc arme chimice în Siria”, a afirmat Pentagonul.

De asemenea, Ministerul francez de Externe a declarat că Franţa nu este implicată.

Preşedintele SUA, Donald Trump, avertizase că va fi un „preţ mare de plătit” după acuzaţiile că guvernul sirian a folosit arme chimice împotriva rebelilor, într-un atac soldat cu moartea a peste 100 de civili, menţionează DPA. Trump a scris pe Twitter, reţeaua socială pe care o foloseşte frecvent: „Mulţi morţi, inclusiv femei şi copii, într-un atac CHIMIC nesăbuit în Siria. Preşedintele Putin, Rusia şi Iranul sunt răspunzători de sprijinul pentru ‘Animal Assad’. Preţ mare de plătit.”. „Deschideţi imediat zona pentru ajutoare medicale şi verificare. În niciun caz un alt dezastru umanitar”, a cerut el.

În aprilie anul trecut, Trump a ordonat lovituri aeriene asupra bazei militare siriene Shayrat, de unde se presupune că a decolat avionul care a lansat muniţie chimică asupra oraşului Khan Shaykhun, reminteşte DPA. În atacul din 2017, pus pe seama forţelor guvernamentale siriene şi soldat cu peste 80 de morţi s-a folosit gaz neurotoxic sarin, au conchis anchetatori ai ONU şi ai Organizaţiei pentru Interdicţia Armelor Chimice.

După informaţiile unor organizaţii neguvernamentale, difuzate sâmbătă, despre un atac chimic asupra oraşului Douma din enclava rebelă Ghouta de est, de lângă Damasc, şi Franţa a promis, prin ministrul de externe Jean-Yves Le Drian că „îşi va asuma toate responsabilităţile”, a relatat duminică AFP. În februarie, preşedintele francez, Emmanuel Macron, avertizase că forţele franceze vor lovi Siria în caz că regimul de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al Assad, recurge din nou la atacuri chimice.

Anterior loviturilor asupra aeroportului Tayfur, un comunicat al Casei Albe arăta că Trump şi Macron se pronunţă pentru „un răspuns comun puternic” la atac şi intenţionează să facă răspunzător regimul de la Damasc pentru „încălcarea continuă a drepturilor omului”.

Atât Damascul, cât şi Moscova au dezminţit, duminică, informaţiile despre atacul chimic de la Douma, transmit agenţiile de presă internaţionale. Rusia şi Iranul au insistat că SUA nu trebuie să atace Siria în urma acuzaţiilor nefondate.