S-a întâmplat noaptea trecută, BOMBARDAMENTE intense

Pentru a doua oară în 24 de ore, Israelul a lovit duminică o bază aeriană din provincia Homs (vest), a informat agenţia de stat siriană Sana, citată de AFP.

RomaniaTV.net
03 iun. 2019, 04:32
S-a întâmplat noaptea trecută, BOMBARDAMENTE intense

Un soldat a fost ucis şi alţi doi răniţi de loviturile asupra bazei T4 care, de asemenea, au produs pagube la un depozit de armament, potrivit Sana.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a raportat că cinci persoane, printre care un soldat sirian, şi-au pierdut viaţa.

OSDO a precizat că luptători iranieni şi membri ai Hezbollah erau, de asemenea, staţionaţi la această bază.

Aceste lovituri au avut loc la câteva ore după tiruri de rachete israeliene în apropierea capitalei Damasc, dar şi în provincia Qouneitra (sud) care include Înălţimile Golan, în mare parte ocupate şi anexate de Israel, potrivit Sana.

OSDO a mai făcut cunoscut că loviturile s-au soldat cu zece morţi în rândul forţelor fidele regimului de la Damasc. Statul evreu a afirmat că acţiunile sale au fost un răspuns la tiruri de rachete dinspre ţara vecină.

Pe de altă parte, preşedintele american, Donald Trump, a cerut duminică Siriei şi aliatului acesteia, Rusia, să înceteze „bombardamentul infernal” asupra ultimului bastion jihadist din Idlib, provincie din nord-vestul Siriei, relatează AFP.

„Aud vorbindu-se că Rusia, Siria şi într-o măsură mai mică Iranul desfăşoară un bombardament infernal în provincia Idlib din Siria şi omoară fără discriminare mulţi civili nevinovaţi. Lumea observă acest masacru. Care este obiectivul, ce veţi obţine? Încetaţi!”, a scris el pe Twitter cu puţin înainte de a pleca într-o vizită de stat în Marea Britanie.

Aceste comentarii au fost făcute după ce ONG-uri siriene au denunţat vineri lipsa de acţiune a comunităţii internaţionale în faţa escaladării regimului sirian şi aliatului său rus în provincia Idlib, la originea, potrivit acestora, „celui mai important” val de deplasări de la începutul conflictului.

În cursul unei conferinţe de presă la Istanbul, reprezentanţi mai acestor ONG-uri au descris o tragedie umanitară care se înrăutăţeşte de la o zi la alta, afirmând că, pe lângă zecile de morţi civili, bombardamentele au forţat peste 300.000 de persoane să fugă din locuinţele lor spre frontiera turcă şi că „peste 200.000 dintre acestea trăiesc în livezi de măslini” din lipsă de locuri în taberele de refugiaţi.

Tot vineri, Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO) a afirmat că aproape 950 de persoane, în majoritate combatanţi şi aproximativ o treime civili, şi-au pierdut viaţa în decurs de o lună în operaţiunile împotriva zonelor jihadiste din provincia Idlib.

Este cea mai gravă escaladare de când Moscova şi Ankara, care susţine unele grupări rebele, au anunţat în septembrie 2018 la Soci (Rusia) un acord privind ”o zonă demilitarizată” care să separe teritoriile insurgente de zonele guvernamentale adiacente.

Potrivit ONU, 270.000 de persoane au fost deplasate de la sfârşitul lui aprilie.