S-a inventat PÂINEA MOV. Iată de ce trebuie s-o alegi în locul celei albe

Pâinea albă normală este duşmanul oricărei persoane care ţine la felul în care arată şi la sănătatea sa: se digeră prea repede, face ca nivelul de glucoză din sânge să crească brusc şi foarte mult şi se află în strânsă legătură cu obezitatea, fapt confirmat deja de mai multe studii. Iată de ce trebuie să o înlocuieşti cu pâinea mov.

28 sept. 2016, 07:30
S-a inventat PÂINEA MOV. Iată de ce trebuie s-o alegi în locul celei albe

Un cercetător de la Universitatea din Singapore, Zhou Weibiao, a găsit formula unui tip de pâine care să aducă numai beneficii, păstrând gustul şi textura cu care amatorii de pâine albă sunt obişnuiţi. Bogată în antioxidanţi care previn cancerul, această pâine purpurie este digerată într-un timp cu 20% mai mare şi conţine doar compuşi naturali, scrie independent.md.

Conform CNN, se poate spune că e vorba despre un super-aliment.

Problema majoră cu pâinea este indicele său glicemic mare: conţinutul de zahăr ajunge imediat în sânge, făcând ca nivelul de glucoză să urce brusc. Faptul că se digeră repede înseamnă că şi senzaţia de foame vine mai curând şi se consumă mai multă mâncare decât în mod normal.

Provocarea a fost să vedem dacă putem schimba reţeta pâinii, fără să schimbăm textura pâinii albe pe care oamenii o iubesc atât de mult„, a explicat omul de ştiinţă.

Acesta a decis să extragă antocianine (antioxidanţi naturali) din orezul negru şi să îi adauge în pâine. În ciuda faptului că este cunoscută puterea antioxidanţilor şi efectele lor benefice asupra sănătăţii, ştiinţa de a adăuga antocianine, ca ingredient, în mâncare este „foarte limitată”, explică omul de ştiinţă.

Potrivit acestuia, 80% dintre antioxidanţi sunt păstraţi în pâine chiar dacă aceasta este coaptă la 200 de grade Celsius.

Dacă vrei să te bucuri de textura pâinii albe şi să-ţi încetineşti digestia, e probabil cea mai bună formulă. Iar culoarea nu e rea deloc„, mai afirmă Zhou.

Antocianinele, pigment natural care se găseşte mai ales în legume şi fructe, aşa cum sunt strugurii, afinele sau cartofii dulci, sunt cele care dau culoarea caracteristică. Studiile au arătat că antocianinele ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi neurologice, ba chiar şi a cancerului, jucând un rol important şi în menţinerea greutăţii şi în „gestionarea” diabetului, graţie faptului că inhibă enzimele digestive şi reduc nivelul de glucoză din organism.

În ceea ce priveşte caloriile, numărul rămâne acelaşi ca şi în cazul pâinii albe. Însă mărindu-se timpul de digestie, se mănâncă mai rar, în final consumându-se mai puţină mâncare. Practic, acelaşi număr de calorii „satură” pentru mai multă vreme.

Pâinea mov nu este încă pe piaţă, însă omul de ştiinţă a fost deja abordat de mari producători, care mizează pe succesul acesteia, odată lansată. Deja există unii care visează că antocianinele se vor putea adăuga şi în ciocolată, transformând-o, astfel, dintr-o gustare vinovată într-una extrem de sănătoasă.

Citeşte şi Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă încetezi să mai mănânci pâine