S-a lansat aplicația pentru „consimțământ sexual”. Ţara în care e nevoie de aprobare înaintea unui act

S-a lansat aplicația pentru "consimțământ sexual". Numele ei este iConsent, iar dezvoltatorii ei o descriu ca un răspuns practic la noua lege şi promit utilizatorilor o modalitate de a „face consimțământul digital să fie standard, prevenind neînțelegerile și abuzurile.”

05 feb. 2021, 09:54
S-a lansat aplicația pentru „consimțământ sexual”. Ţara în care e nevoie de aprobare înaintea unui act
S-a lansat aplicația pentru "consimțământ sexual"

S-a lansat aplicația pentru „consimțământ sexual”. Danezii se bucură de o nouă aplicaţie, în conformitate cu noua lege daneză ce necesită consimțământul demonstrabil și explicit înaintea unui act sexual.

Te poţi conecta cu numărul de telefon, ceri acordul, și abia apoi poți să treci la pasul următor. Totuși, acest acord este valabil doar pentru o singură „utilizare” și expiră după 24 de ore. Deci dacă actul se repetă, va trebui un nou acord.

Citeşte şi: Paşaport digital pentru persoanele vaccinate în Danemarca şi Israel

În fundal, aplicația criptează și stochează contractul digital pentru a fi descărcat ulterior, dacă este necesar, ca dovadă a consimțământului, scrie Irish Times, citat de Aleph News.

S-a lansat aplicația pentru „consimțământ sexual”

Reacţiile la acestă aplicaţie sunt împărţite. Unii cred că este o glumă sarcastică, iar alţii sunt de părere că este „o neînțelegere scandaloasă”.

Experții i-au contrazis pe dezvoltatorii aplicației, spunând că este puțin probabil ca acel contract să aibă valoare juridică, dat fiind faptul că fereastra de 24 de ore le permite oamenilor să se răzgândească. „În sfârșit e aici”, a glumit un alt cotidian, Berlingske, continuând cu „aplicația care face ca sexul să nu mai fie sexy, ci mai mult ca o conferință de presă despre coronavirus”.

S-a lansat aplicația pentru „consimțământ sexual”. Un profesor de la Școala de Afaceri din Copenhaga și membru al consiliului de etică al datelor din Danemarca a spus că acesta este un prim exemplu de „credință naivă a societăților moderne în tehnologie”.

Citeşte şi: Noua tulpină de coronavirus provoacă fiori, există temeri că va fi dominantă luna viitoare. Danemarca impune deja noi restricţii dure

Lene Stavngaard, șefa națională a grupului Sex and Society: „Aplicația cu siguranță nu este soluția pentru obținerea consimțământului. O relație sexuală nu ține de un contract, așa că surprinde complet greșit în raport cu nevoile oamenilor.

După Suedia în 2018, parlamentarii danezi au votat luna trecută o lege care face ca sexul fără consimțământul explicit să fie o infracțiune. Susținătorii noii legi au declarat că va ajuta procurorii danezi care deseori se luptă pentru a demonstra violența și constrângerile care au fost folosite în timpul unui viol.