S-a modificat Codul Penal. Amenzi uriaşe şi chiar închisoare pentru vecinii „manelişti” şi agresivi

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a anunţat marți, 28 mai, că a fost adoptată modificarea Codului Penal privind instituirea ordinului de restricţie faţă de cei care îşi agresează fizic sau verbal vecinii.
Filip Stan
28 mai 2024, 21:06
S-a modificat Codul Penal. Amenzi uriaşe şi chiar închisoare pentru vecinii

Măsuri de protecție împotriva vecinilor agresivi, se schimbă Codul Penal. În curând, se va putea institui un ordin de restricţie faţă de vecinii agresivi. În plus, se incriminează fapta de terorizare.

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, a declarat că la nivelul Camerei Deputaţilor a fost adoptată o modificare a Codului Penal prin care se va putea institui ordin de restricţie persoanelor care îşi agresează fizic sau verbal vecinii, conform unui comunicat de presă.

În comunicat se mai precizează și faptul că iniţiativa a pornit în urma scandalurilor pe care mai multe clanuri din Timişoara le-au avut şi era necesar ca Legislativul să intervină pentru a stopa aceste abuzuri şi pentru protecţia oamenilor.

„Ştim cu toţii ceea ce s-a întâmplat atâţia ani în Timişoara, unde mai multe clanuri au constrâns locuitorii anumitor imobile să îşi vândă locuinţele la preţuri derizorii. Mulţi timişoreni au fost, şi încă sunt, de-a dreptul terorizaţi de vecinii lor, sunt constrânşi prin metode incredibile să îşi vândă casele, dar am identificat un mecanism prin care se poate institui un ordin de restricţie faţă de vecinii agresivi şi se poate începe urmărire penală asupra acestora. După ce această lege va intra în vigoare, lucrurile trebuie să intre pe un făgaş normal şi astfel de fapte să nu se mai petreacă, iar, în cazul în care astfel de abuzuri mai au loc, instituţiile statului au cadrul legislativ necesar pentru a lua măsuri ferme împotriva clanurilor care de ani de zile efectiv terorizează cetăţeni de bună credinţă”, a declarat Simonis, conform Agerpres.

Pedeapsa cu închisoarea în Noul Cod Penal pentru vecinii agresivi

„Fapta prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Fapta prin care se împiedică folosința normală a locuinței prin punerea titularului dreptului de folosință în situația de a nu-și putea exercita în mod firesc dreptul său se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

Orele de liniște la bloc în 2024. Amenzi de până la 1.500 de lei pentru vecinii gălăgioși care nu respectă regulile

Orele de liniște la bloc în 2024. Pe lângă faptul că nerespectarea programului de liniște înseamnă încălcarea regulilor de conviețuire și de bun simț acestea pot aduce și amenzi destul de mari. În cele mai multe cazuri, intervalele pentru liniște țin de buna conviețuire și nu sunt aceleași neapărat cu cele stabilite prin lege.

Citește și: Amenzi de până la 10.000 lei pentru românii care încalcă această lege intrată în vigoare din 6 ianuarie

Orele de liniște. Ce spune legea

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, arată Poliția Română.

Citește și: Regulile stricte pentru Cardurile Sociale 2024. Se dau amenzi de până la 6.500 de lei pentru încălcarea regulilor

Totodată, e bine de știu faptul că zgomotul exagerat nu este permis nici pentru cei care locuiesc la casă.

„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice.

După cum spune legea, pentru zgomote puternice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor de liniște, amenda este între 200 și 1.000 de lei. De asemenea, folosirea aparatelor sau aparaturii care face zgomot puternic ori a instrumentelor muzicale la intensitate mare, precum și alte zgomote puternice în timpul orelor de liniște, adică între 22.00 și 08.00, precum și între 13.00 și 14.00, se sancționează cu amendă între 500 ș 1.500 de lei.

DailyBusiness
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
Spynews
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
Bzi.ro
Se știu primele echipe eliminate de la Asia Express 2025! La acest cuplu nu te așteptai să plece
Fanatik.ro
Schimbări la BCR. Ce pot face toți cei care au cont la bancă. Pot primi chiar recompense
Capital.ro
Schimbare la bancomat. Anunț pentru românii care retrag numerar de la ATM
Playtech.ro
Oraşul care expiră peste 22 de ani. Este o destinaţie a viitorului, ce se întâmplă în 2047 mai exact
DailyBusiness
Dispar paracetamolul și amoxicilina din farmacii! UE a dat ordinul!
Adevarul
Povestea sfâșietoare a românului care lucra în Anglia și a fost ucis de un britanic. Pedeapsa primită de asasin
wowbiz.ro
Minerva este condusă astăzi pe ultimul drum! Fratele Gabrielei Dima, detalii exclusive despre înmormântarea de la Arad: „Slujba va fi ținută de cinci preoți” | EXCLUSIV
Spynews
Cotlete de porc în sos cremos după rețeta lui Chef Horia Manea. Secretul pentru un preparat fraged și gustos
Spynews
Alerta de vreme extremă a fost prelungită și în weekend! Meteorologii au anunțat precipitații mixte și vânt puternic
Evz.ro
Ploi, ninsori, viscol și îngheț. Zonele în care se întoarce iarna
Ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Prosport.ro
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces
kanald.ro
Culiță Sterp a fost condamnat definitiv pentru accidentul rutier din 2022. Magistrații din Cluj au decis ce se va întâmpla cu artistul
Cancan.ro
Uluitor câți bani iau ispitele de la ”Insula Iubirii”! CANCAN.RO a intrat în culisele negocierilor de la Antena 1: le duce cu zăhărelul și…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost cel mai cunoscut nume al țării. Talentul lui a fost unic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„E ceva extrem de personal. Tremur toată”. A rupt tăcerea despre cei 3 iubiți
stirilekanald.ro
Cel puțin 50 de oameni au murit într-un club cuprins de flăcări, noaptea trecută
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Clienții Electrica, obligați să completeze un formular pentru plafonarea prețului la energie! Obligatoriu până la 1 aprilie 2025 pentru a beneficia
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nostradamus pentru Geția: trei catrene uluitoare despre destinul României