S-a rupt lanțul de iubire! 11 deputați REPER vor să fie recunoscuți ca grup parlamentar separat de USR

Deputata Oana Cambera a anunțat miercuri înființarea grupului parlamentar REPER. Noul grup parlamentar, format din 11 deputați a cerut fie recunoscut separat de USR.

01 feb. 2023, 21:16
S-a rupt lanțul de iubire! 11 deputați REPER vor să fie recunoscuți ca grup parlamentar separat de USR
11 deputați REPER vor să fie recunoscuți ca grup parlamentar separat de USR

11 deputați REPER vor să fie recunoscuți ca grup parlamentar separat de USR. În urma acestui anunț preşedintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a transmis că a fost sesizată Comisia juridică şi că trebuie aşteptată decizia acesteia.

Citește și Când va adera România la Schengen. Anunţ făcut de comisarului european pentru Afaceri Interne

11 deputați REPER vor să fie recunoscuți ca grup parlamentar separat de USR

„În temeiul articolul 13, alineatul 1 şi articolul 13, alineatul 7 din regulamentul Camerei Deputaţilor, vă aducem la cunoştinţă constituirea grupului parlamentari REPER în cadrul Camerei Deputaţilor, având în componenţă 11 deputaţi”, a spus deputata Oana Cambera.

Grupul parlamentar REPER va fi format din 11 deputați care au demisionat din partidul USR.

„Este o solicitare la Biroul permanent şi o să discutăm după raportul Comisiei juridice”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Deputatul Constantin Şovăială a anunțat la rândul său că grupul deputaţilor independenţi de dreapta a fost deja constituit și că liderul acestuia este fosta ministră a Muncii, Violeta Alexandru.

„Această informare o fac pentru a respecta procedura parlamentară. De ce nu vreţi să ne recunoaşteţi? Vă este frică de Ludovic Orban? Este un drept la asociere”, a spus Constantin Şovăială.

În replică, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a subliniat faptul că există o decizie a Curţii Constituţionale care prevede clar că nu pot fi constituite astfel de grupuri pe parcursul legislaturii. Mai mult, acesta a transmis că partidul PNL nu este de acord cu constituirea acestui grup.

În luna mai a anului 2022, fostul premier Dacian Cioloş împreună cu europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache şi-au dat demisia din USR, pentru a forma un nou proiect politic.

Atunci, fostul premier a acuzat că actuala conducere a Uniunii Salvaţi România că nu are „nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului”.

”Din păcate conducerea actuală a USR a îndepărtat partidul treptat, dar sigur de valorile și promisiunile cu care noi, eurodeputații aleși pe lista Alianței 2020 USR PLUS, am cerut și obținut votul a 2 milioane de cetățeni români în campania electorală din 2019.

Nu vedem la conducerea USR nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică. Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competențe (oameni și idei) și de a dezvolta organizația. Vedem un cerc restrâns de membri care își consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre și ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, au afirmat cei cinci europarlamentari într-o declarație comună.

Citește și REPER iniţiază moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, numită „Impostura nu are ce căuta la Educaţie, ministrul Cîmpeanu trebuie exmatriculat din Guvern”