S-a schimbat plafonul la pensie și sănătate pentru activitățile independente. Care vor fi contribuțiile plătite la stat

S-a schimbat plafonul la pensie și sănătate pentru activitățile independente. La CASS, vor fi achitate contribuții în funcție de un sistem de 6-60 de salarii minime pe economie, care va înlocui actualul sistem, de 6-12-24 de salarii minime pe economie, potrivit surselor din Ministerul Finanțelor.

08 sept. 2023, 09:15
S-a schimbat plafonul la pensie și sănătate pentru activitățile independente. Care vor fi contribuțiile plătite la stat
S-a schimbat plafonul la pensie și sănătate pentru activitățile independente

S-a schimbat plafonul la pensie și sănătate pentru activitățile independente. Sistemul de plafoane de 6-60 salarii minime la sănătate, interval în care va fi plătită contribuția la venitul obținut, este ultima modificare decisă de guvernanți. Sub 6 salarii nu va fi plătită contribuție la sănătate, iar pentru venituri care depășesc 60 de salarii minime, contribuția va rămâne limitată la cele 60 de salarii.

Astfel, s-a renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat, în timp ce impozitarea pentru câștigurile din piața de capital rămâne la nivelul actual, de 1% și 3%, fără să fie reduse sau majorate aceste cote. De asemenea, s-a renunțat la modificarea unui impozit pe tranzacțiile imobiliare, scrie Profit.ro.

Citește și: EXCLUSIV! Marius Budăi, anunț important despre pensii şi ajutoare sociale! Crește plafonul de venit pentru ajutorul din partea statului

S-a schimbat plafonul la pensie și sănătate pentru activitățile independente

Ministerul lucrează încă la proiectul de ordonanță cu măsuri fiscale, care va fi prezentat în scurt timp, astfel că, deși schimbări sunt încă posibile și chiar au loc, spațiul pentru modificări devine tot mai redus.

Forma actuală prevede introducerea unui plafon de 36 de salarii pentru contribuția la pensie, față de cel actual, cu 12 și 24 salarii minime. Astfel, pentru veniturile obținute, de exemplu, din drepturi de autor sau proprietate intelectuală, se vor datora contribuții la venitul ales de contribuabil, dar nu mai mic de 12 salarii minme, pentru venituri între 12 și 24 de salarii, nu mai puțin de 24 de salarii pentru venituri între 24 și 36 de salarii și nu  mai puțin de 36 de salarii pentru veniturile ce depășesc acest nivel.

La fel ca sistemul de 6-60 de salarii la sănătate pentru activități independente, noul prag de 36 de salarii la pensie (CAS) înseamnă că persoanele care obțin astfel de venituri vor plăti mai mult la stat.