S-a stabilit cât valorează viaţa unui om. Cât va încasa familia americanului George Floyd, omorât anul trecut de poliţişti

Familia lui George Floyd, un afro-american care a murit în cursul arestării în mai 2020, va primi 27 de milioane de dolari reprezentând daune-interese după ce a ajuns la un acord cu oraşul Minneapolis (nordul SUA), au declarat vineri avocaţii familiei, relatează AFP.

13 mart. 2021, 09:45
S-a stabilit cât valorează viaţa unui om. Cât va încasa familia americanului George Floyd, omorât anul trecut de poliţişti

S-a stabilit cât va încasa familia lui George Floyd de la municipalitatea Minneapolis, după ce americanul de culoare a fost omorât de poliţistul Derek Chauvin, care l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de peste 7 minute, timp în care Floyd a repetat neîncetat „nu pot să respir”. S-a stabilit ca suma să fie de 27 de milioane de dolari, un record al înţelegerilorprivind daunele.

„Acest acord amiabil este cel mai important din istoria SUA într-o procedură privind drepturile fundamentale intentată pentru o moarte imputabilă unei abateri”, au explicat avocaţii familiei Floyd într-un comunicat.

Familia lui George Floyd a depus o plângere civilă în iunie 2020 împotriva municipalităţii şi a celor patru ofiţeri de poliţie implicaţi în moartea bărbatului afro-american. Procesul penal al unuia dintre ei s-a deschis marţi la Minneapolis.

Tribunalul din Minneapolis care judecă dosarul uciderii afro-americanului George Floyd a acceptat joi solicitarea procurorilor de a reinstitui acuzaţia de ‘crimă de gradul trei’ formulată pe numele lui Derek Chauvin, poliţistul alb deja acuzat de ‘crimă de gradul doi’ şi ‘omucidere involuntară’, notează Reuters.

La 25 mai 2020, Derek Chauvin a rămas cu genunchiul pe gâtul unui american de culoare timp de aproape nouă minute. Înregistrarea video a faptei, devenită virală, a declanşat manifestaţii de amploare împotriva rasismului şi violenţelor poliţieneşti în întreaga lume.

A început procesul lui Derek Chauvin, ucigaşul lui George Floyd

Procesul poliţistului alb acuzat de uciderea afro-americanului George Floyd a început marţi cu selecţia juraţilor, la nouă luni după drama care a deschis o amplă dezbatere despre rasism în SUA.

Tribunalul din Minneapolis (nordul SUA) a iniţiat această procedură delicată cu o zi întârziere din cauza incertitudinilor cu privire la acuzaţiile contra lui Derek Chauvin, care a fost eliberat în octombrie anul trecut în schimbul unei cauţiuni de 1 milion de dolari.

Pentru moment, bărbatul în vârstă de 44 de ani, dintre care 19 ani în serviciul poliţiei din Minneapolis, este acuzat de „crimă de gradul doi”, ceea ce exclude premeditarea, dar implică intenţia de a ucide, şi de „omucidere involuntară”, scrie Agerpres.

Un al treilea cap de acuzare, „crimă de gradul al treilea” – mai uşor de dovedit întrucât nu mai există noţiunea de „intenţie”, ci trebuie probate doar violenţele voluntare care au provocat decesul – face obiectul unui ultim recurs. Acuzarea a reclamat luni că începerea procesului în timp ce chestiunea rămâne în suspensie nu face decât să pericliteze întreaga procedură judiciară.

Citeşte şi: Gafa anului în Parlamentul Republicii Moldova. S-a ţinut moment de reculegere pentru un scriitor viu