S-a stins din viaţă celebrul regizor rus Piotr Todorovski

Celebrul cineast rus Piotr Todorovski a decedat vineri la vârsta de 87 de ani.

24 mai 2013, 12:26
S-a stins din viaţă celebrul regizor rus Piotr Todorovski

„Todorovski a murit astăzi, într-un spital din Moscova”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Federaţiei cineaştilor ruşi, informează Agerpres. 

Piotr Todorovski, regizorul dramei de război „Amintirea unei mari iubiri” (1983), a fost spitalizat pentru scurt timp în aprilie în urma unei crize cardiace, după care a fost internat din nou din cauza unei pneumonii. 

Regizorul rus Pavel Lunghin şi-a exprimat regretul pentru decesul „acestei personalităţi unice”, spunând că moartea sa reprezintă o „pierdere imensă” pentru cultura rusă.

A fost un om talentat şi cu un mare şarm. Odată cu el dispare o epocă„, a afirmat la rândul său cineastul rus Karen Şahnazarov.”
 
Piotr Todorovski s-a născut în Ucraina, pe data de 26 august 1925 şi şi-a îndreptat atenţia spre lumea cinematografiei după ce a luptat împotriva naziştilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Amintirile din război au inspirat mai multe dintre filmele sale despre viaţa militarilor, dintre care cel mai cunoscut a fost „Amintirea unei mari iubiri”, lansat în 1983, care a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Piotr Todorovski a fost primul dintre regizorii sovietici care a avut curajul să abordeze pe marele ecran viaţa prostituatelor în URSS, cu filmul „Prostituata” (1989).

Îmi place să filmez femeile (…) Natura feminină este un mister, un adevărat izvor pentru un regizor”, spunea cel care a mai semnat şi filmul „Logodnica mecanicului Gavrilov” (1981).

Todorovski s-a distins de asemenea şi ca scenarist şi a avut întreaga sa viaţă o pasiune pentru muzică, nu doar ca regizor, dar şi în calitate de compozitor al muzicii pentru mai multe dintre filmele sale.