S-a stins ultimul paznic al dictatorului, bodyguardul lui Stalin a murit sâmbătă, în Kaliningrad. Aminitirile sale din „epoca neagră” sunt teribile

Alexander Salikov, fostul bodyguard al dictatorului sovietic Iosif Visarionovici Stalin, a muritla Kaliningrad, la vârsta de 96 de ani, a anunţat marţi scriitorul Herman Beach.

29 mart. 2022, 20:07
S-a stins ultimul paznic al dictatorului, bodyguardul lui Stalin a murit sâmbătă, în Kaliningrad. Aminitirile sale din „epoca neagră” sunt teribile

„Alexander Semenovici Salikov a murit pe 26 martie, la vârsta de 96 de ani. El este un fost participant la Marele Război Patriotic, colonel în retragere, membru al Comitetului Regional al Veteranilor de Război și Serviciu Militar ”, a scris Komsomolskaya Pravda, citând cuvintele lui Beach.

Salikov a mers prima oară pe front în 1942, când abia împlinise  vârsta de 16 ani. În 1950, a intrat în garda lui Stalin. Mai întâi a păzit dacha (casa de vacanţă) din Abhazia a fiului acestuia Vasili, iar apoi l-a păzit pe Stalin însuși. „În total, douăzeci de ofițeri păzeau casa liderului. Dar când sosea Stalin undeva, mergeau cu el aproximativ o sută de gardieni personali. Cincizeci de oameni în haine de ploaie negre, sub care erau ascunse o mitralieră PPS, grenade și un cuțit finlandez. Înconjurat orice loc în care intra Stalin”, îşi amintea Salikov.

Acesta mai povestea, între altele, că „trebuia să joace volei cu generalul și să scoată mingile din tufișurile spinoase unde acesta le trimitea”.

Citeşte şi Efectele devastatoare ale ”micii arme nucleare” TOS 1A BURATINO, cu care ruşii au făcut ravagii la Cernihiv. Produce leziuni interne teribile, distrugând complet organele care conţin oxigen

După ce a servit în garda lui Stalin, care a murit în martie 1053, Salikov s-a mutat în regiunea Kaliningrad, a devenit ofițer KGB și s-a retras cu gradul de colonel.

Alexander Semenovici Salikov este a fost decorat cu ordinele Războiului Patriotic gradul I și II şi are medalii „Pentru capturarea Berlinului” și „Pentru eliberarea Pragăi”.