S-a terminat cu bolizii în ariile protejate de lege. Ministrul Mediului vrea confiscarea mașinilor care intră în parcurile naturale

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, consideră că este indamisibil ca România să fie ultima ţară din Uniunea Europeană în care încă se intră cu mașina în parcurile naturale.

27 iul. 2021, 10:15
S-a terminat cu bolizii în ariile protejate de lege. Ministrul Mediului vrea confiscarea mașinilor care intră în parcurile naturale

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea ca șoferii care intră cu mașinile în parcuri naturale, să fie sancționați mai dur, chiar să le fie confiscate autovehiculele.

“Voi propune înăsprirea pedepselor şi măsuri noi prin care să descurajăm această activitate care începe să se generalizeze la nivel naţional.

Va fi nevoie de măsuri dure similare cu cele care sunt aplicate în domeniul deşeurilor, adică confiscarea mijloacelor de transport care nu respectă de exemplu legislaţia privind transportul deşeurilor, măsuri similare să fie aplicate şi în cazul în care cineva intră în Parcul Naţional fără autorizaţie şi intră în zone în care accesul cu aceste mijloace de transport este interzis.

Sancţiunile sunt mari de la 5000 la 25.000 de lei, colegii noştri au aplicat inclusiv sancţiuni de 10.000 de lei care au fost şi recuperate, dar văd că acest lucru nu este suficient”, a precizat Ministrul Mediului, potrivit Digi24.

Ministrul Mediului, prima reacţie după ce un tânăr de 26 de ani a fost ucis de urs: „Este un pericol real astăzi în România”

Ministrul Mediului

, prima reacţie după ce un tânăr de 26 de ani a fost ucis de urs. Tanczos Barna spune că urşii reprezintă un pericol real în România şi că ministerul Mediului va face tot ce trebuie pentru a rezolva această problemă.

„Noi victime ale urșilor au fost înregistrate în România după ce, noaptea trecută, un urs a atacat trei persoane în zona montană a județelor Suceava și Harghita. Un bărbat de 26 de ani a decedat iar altul este internat în spital în stare critică. Încă mai așteptăm ca autoritățile abilitate să finalizeze investigațiile, însă un lucru este clar: ursul reprezintă un pericol real astăzi în România.

În cursul nopții Jandarmeria, Garda de Mediu și Agenția de Mediu Harghita au elaborat documentația necesară emiterii acordului de extragere a animalului care a cauzat decesul persoanei.

Ministerul Mediului va continua să facă toți pașii necesari pentru a soluționa problema urșilor în România. Am pregătit cadrul legal pentru intervenția imediată în intravilanul localităților și vom lua toate măsurile necesare reducerii contactelor (întâlnirilor) om-urs pentru a asigura atât siguranța cetățenilor cât și protejarea speciei.

Transmit sincere condoleanțe familiei îndurerate și cred, în continuare, că nimic nu poate fi mai presus de viețile oamenilor.