Ministrul Mediului, prima reacţie după ce un tânăr de 26 de ani a fost ucis de urs: „Este un pericol real astăzi în România”

Ministrul Mediului a transmis condoleanţe familiei tânărului din Harghita ucis de urs. Tanczos Barna a anunţat că a fost pregătită deja documentaţia necesară emiterii acordului de extragere a animalului.

24 iul. 2021, 19:42
Ministrul Mediului, prima reacţie după ce un tânăr de 26 de ani a fost ucis de urs: „Este un pericol real astăzi în România”
Ministrul Mediului, prima reacţie după ce un tânăr de 26 de ani a fost ucis de urs: "Este un pericol real astăzi în România"

Ministrul Mediului, prima reacţie după ce un tânăr de 26 de ani a fost ucis de urs. Tanczos Barna spune că urşii reprezintă un pericol real în România şi că ministerul Mediului va face tot ce trebuie pentru a rezolva această problemă.

Ministrul Mediului, prima reacţie după ce un tânăr de 26 de ani a fost ucis de urs

Citeşte şi Alertă la Suceava, după ce doi oameni au fost atacaţi de urs. Una a ajuns la spital cu rani grave, iar cealaltă este căutată de salvamontişti în pădure!

„Noi victime ale urșilor au fost înregistrate în România după ce, noaptea trecută, un urs a atacat trei persoane în zona montană a județelor Suceava și Harghita. Un bărbat de 26 de ani a decedat iar altul este internat în spital în stare critică. Încă mai așteptăm ca autoritățile abilitate să finalizeze investigațiile, însă un lucru este clar: ursul reprezintă un pericol real astăzi în România.

În cursul nopții Jandarmeria, Garda de Mediu și Agenția de Mediu Harghita au elaborat documentația necesară emiterii acordului de extragere a animalului care a cauzat decesul persoanei.

Ministerul Mediului va continua să facă toți pașii necesari pentru a soluționa problema urșilor în România. Am pregătit cadrul legal pentru intervenția imediată în intravilanul localităților și vom lua toate măsurile necesare reducerii contactelor (întâlnirilor) om-urs pentru a asigura atât siguranța cetățenilor cât și protejarea speciei.

Transmit sincere condoleanțe familiei îndurerate și cred, în continuare, că nimic nu poate fi mai presus de viețile oamenilor.

Trebuie să fim raționali și să aplicăm măsuri prin care să reducem la minimum riscul producerii unor asemenea evenimente în viitor”, a scris Tanczos Barna pe Facebook.

Reamintim că bărbatul de 26 de ani dispărut după ce, alături de alte două persoane, a încercat să alunge un urs care a atacat o stână din judeţul Harghita, a fost găsit mort în pădure.

VIDEO ŞOCANT Tânăr de 26 de ani, omorât de urs în Harghita. Bărbatul a apucat să fugă doar 300 de metri de animal, într-o pădure

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu, care a mai precizat că este în curs de elaborare o strategie de control al populaţiei de urşi pe termen lung.

În cazul urşilor agresivi se va putea interveni imediat, iar în cazul celorlaţi intervenţia va fi graduală, existând posibilitatea să foe alungaţi, tranchilizaţi şi împuşcaţi.

„Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă cu privire la aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia de urs brun. (…) În şedinţa de guvern am transmis – în afară de această ordonanţă de urgenţă sau dincolo de acest act normativ – nevoia unei strategii prin care să controlăm populaţia de urşi. Această ordonanţă este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este în responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control al populaţiei de urşi pe termen lung. Şi înţeleg de la domnul secretar de stat că avem deja un proiect şi am putea avea această strategie implementată şi măsuri în cel mult un an de zile”, a declarat Florin Cîţu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.


loading...