S-a votat reintroducerea pensiilor de serviciu. Opt categorii profesionale vor primi mai mulţi bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cu 217 voturi pentru şi 7 abţineri, cererea de reexaminare a legii privind pensiile aviatorilor, formulată de fostul preşedinte, fiind adoptată din nou legea care prevede reintroducerea pensiilor de serviciu pentru personalul navigant profesionist.

01 apr. 2015, 17:26
S-a votat reintroducerea pensiilor de serviciu. Opt categorii profesionale vor primi mai mulţi bani

Legea prevede că aviatorii şi personalul navigant beneficiază de pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care este depusă cererea de pensionare.

Prin respingerea cererii de reexaminare, plenul a păstrat forma legii aşa cum a fost adoptată de cele două Camere ale Parlamentului. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament la sfârşitul anului trecut, dar a fost trimis spre reexaminare de fostul preşedinte Traian Băsescu, pe motiv că este discriminatoriu.

Citeşte şi Veşti bune! Pensia medie lunară a crescut cu 5% în 2014, depăşind raportul preţurilor de consum

Deputatul PSD Florin Iordache afirmă că legea repară o nedreptate făcută în 2010 unor categorii socio-profesionale. „Repară o nedreptate făcută în 2010, când, prin modificarea legii, la opt categorii profesionale s-a făcut o nedreptate, precum piloţi, personalul navigant, grefieri, personalul Curţii de Conturi, funcţionari publici parlamentari, parlamentari. Atunci, printr-un act abuziv, acelor categorii socio-profesionale li s-a făcut o nedreptate. Să fiţi de acord cu noi şi, când venim cu o lege care va face dreptate şi grefierilor, personalului Curţii de Conturi, diplomaţilor, personalului tehnic din parlament, chiar şi parlamentarilor, să nu fiţi ipocriţi, ci să admitem că s-a făcut o mare nedreptate„, a spus Florin Iordache, citat de agenţia Mediafax.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei legi.

Citeşte şi DECIZII de ultimă oră pentru PENSIONARI. Modificări ale legii, adoptate în Senat