S-au băgat banii pe card. 500.000 de români au primit subvenţia de la stat

Conform unui anunţ făcut de ministerul Agriculturii, au fost virați banii pe card pentru jumătate de milion de fermieri din țara noastră.

31 oct. 2022, 11:28
S-au băgat banii pe card. 500.000 de români au primit subvenţia de la stat
Subvenţii APIA 2022. Condiţia obligatorie pe care trebuie să o indeplinească românii ca să primească bani de la stat

Potrivit Ministerului Agriculturii, în doar zece zile s-a reușit să se plătească subvenţia pentru  500.000 de beneficiari. Sumele ce au ajuns la fermierii noștri nu sunt deloc de neglijat. Este vorba, conform APIA, de 915 milioane de euro.

„Pot să spun cu bucurie că am reuşit în 10 zile să plătim peste 500.000 de fermieri, peste 915 milioane de euro, iar plata avansului continuă conform regulamentului european până în data de 30 noiembrie”, a spus Adrian Pintea, director general al Agenției. Declarațiile oficialului au fost făcute la conferinţa „Principalele orientări şi provocări ale noii perioade de programare 2023-2027”.

Vești bune pentru fermierii români! Aceștia pot obține finanțare în tranziția către agricultura regenerativă
„În ceea ce priveşte fondurile pe care APIA le-a implementat şi le-a gestionat în această programare, fondul agenţiei pe care APIA este responsabilă să-l gestioneze, şi anume FEGA (Fondul european de garantare agricolă – n.r..) din alocarea 2015 – 2021, de 13,29 miliarde de euro, au fost plătiţi către fermierii noştri spre 12,51 de miliarde de euro.

De asemenea, din Fondul European Agricol de Dezvoltare Penală, măsurile delegate pe care le avem de la colegii noştri, de la AFIR, din alocarea totală de 4,47 de miliarde APIA a plătit peste 3,6 miliarde de euro. La cele două fonduri se adaugă şi fondurile alocate prin bugetul naţional”, a mai precizat directorul instituției.

Măsura 2-2022: Din noiembrie, începe plata granturilor IMM Agri-Food, de câte 5.000-120.000 EUR. Verificați statusul contului de grant!

După 5 luni de la înscrieri, vineri, 28 octombrie 2022, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a anunțat, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că a început procedura de plată pentru aplicanții admiși în cadrul programului IMM-AGRI FOOD – granturi pentru capital de lucru de câte 5.000-120.000 euro.

Ajutorul de stat va fi acordat beneficiarilor în contul de tranzit deschis de către instituția parteneră pentru gestionarea măsurii, prin unitățile teritoriale ale acesteia, după autorizarea plății din partea Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE), precum și după depunerea de către beneficiar a cofinanțării în contul menționat.

În cadrul programului IMM AGRI-FOOD au fost semnate 3.474 de contracte de finanțare în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro.

Vineri, 28 octombrie, primii 1557 beneficiari au primit autorizări de plată, urmând ca în următoarele zile să fie transmise și către ceilalți beneficiari. Începând cu data de 02.11.2022, MAT îi invită pe beneficiari să verifice statusul contului de grant.

Primii fermieri care vor avea avansul APIA în conturi! Petre Daea face fericiţi 800.000 de români

„Beneficiarii programului IMM AGRI-FOOD își vor primi granturile nerambursabile, în valoare de până la 120.000 euro, începând cu luna noiembrie. Admitem că au fost întârzieri, însă nu din motive care țin de noi. Pentru a vira sumele către antreprenori, după semnarea contractelor, am avut nevoie de 3 elemente, aflate în strânsă legătură: alocare bugetară, dezvoltarea părții de back-office a platformei informatice de către partenerii noștri de la STS, astfel încât să putem desfășura verificările, și derularea propriu-zisă a etapei de verificare. Banii i-am primit în integralitate la rectificarea din luna august, fluxurile pentru IMM Recover au fost definitivate la data de 21 septembrie 2022, moment de la care noi am început verificările, iar acum începem procedura de plată!”, a declarat ministrul antreprenoriatului, Constantin-Daniel Cadariu.

„Beneficiarii IMM AGRI-FOOD trebuie să fie foarte atenți la termenul pentru transmiterea raportului de progres! Au la dispoziție 180 de zile de la data la care disponibilul a fost transferat în contul lor bancar și rog insistent să se încadreze în această limită de timp pentru a evita situația nedorită de pierde finanțarea! Mai mult, amintesc că toate plățile aferente proiectelor se fac doar prin transfer bancar; nu sunt permise retrageri din conturile de proiect și nici plăți în numerar, chiar dacă vorbim despre cheltuieli eligibile”, a completat Constantin-Daniel Cadariu.

Ce mai prevede procedura IMM AGRI-FOOD
Conform procedurii de implementare a programului IMM AGRI-FOOD, MAT a încheiat contracte de acordare a ajutorului de stat pe baza pre-evaluării realizate prin platforma informatică IMM Recover și a existenței declarațiilor pe propria răspundere depuse de beneficiari, cu respectarea termenului impus de cadrul temporar COVID-19. În continuare, pentru a începe procedura de plată, ministerul de resort a avut obligația de a desfășura o nouă rundă de verificări cu privire la încadrarea beneficiarului în categoria IMM și în valorile maxime ale ajutoarelor de stat prevăzute de legislația incidentă.

În acele cazuri în care au fost constatate neconcordanțe între pre-evaluarea cererilor de finanțare și verificările efectuate de către MAT până la data efectuării plății, contractul de acordare a ajutorului de stat a încetat prin rezoluțiune de plin drept, fără notificare și fără intervenția instanței de judecată.

Măsura „Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat a fost instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61 din 06 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Anunțuri/comunicate mass-media pe StartupCafe.ro – model de comunicat
Beneficiarii granturilor de câte 5.000-120.000 de euro pentru sectorul agroalimentar au obligația de a publica în mass-media câte două anunțuri/comunicate de presă, în cadrul proiectelor, dar cheltuiala este eligibilă din ajutorul de stat IMM AGRI-FOOD (din momentul în care grantul este primit de beneficiar), a precizat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. StartupCafe.ro, site mass-media cu experiență de 7 ani  în presa antreprenorială, publică anunțurile pentru proiectele de la Măsura 2-2022 la prețul de 150 EUR fără TVA/comunicat.

Calculator subvenţii APIA 2022. Câţi bani vor primi fermierii de la stat
„În ceea ce privește măsura administrată de MAT, art. 10.3 și 10.4 din procedura de implementare, aprobată prin Ordinul ministrului antreprenoriatului și turismului nr. 963/2022, prevăd faptul că beneficiarii de ajutor de stat au obligația implementării măsurilor de informare și comunicare în legătură cu asistența financiară nerambursabilă obținută prin Programul Operațional Competitivitate (POC)” – a precizat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Mai mulți bani pentru subvențiile fermierilor

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru majoarea plafonului alocat măsurii de ajutor de minimis pentru cultura de usturoi.

Sumă totală mai mare pentru plata subvențiilor în cadrul schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică o Hotărâre privind modificarea art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 147/2022 pentru aprobarea schemei Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2022”.

Potrivit documentului, articolul 8 din Hotărârea Guvernului nr. 147/2022 va fi modificat, iar conținutul acestuia relevă sume mai mari pentru legumicultorii care beneficiază de această schemă.

”Art. 8. – Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă 26.063,75 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 5.268,064 mii euro, şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022”, se arată în documentul pus în dezbatere publică pe site-ul MADR.

Subvențiile vor crește de la 4 milioane 500 de mii de euro, la 5 milioane de euro

Astfel, comparativ cu HG nr. 147/2022, proiectul vine cu o majorare a plafonului alocat de la peste 22 de milioane de lei, echivalentul a 4,5 milioane de euro, la mai mult de 26 de milioane de lei, echivalentul a peste 5 milioane de euro.

Creșterea plafonului va asigura plata fermierilor care cultivă usturoi și care beneficiază, în cadrul programului de ajutor de minimis, de o subvenție de 3.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Banii se vor acrodă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, iar producția minimă necesară este de 3 kg usturoi/10 mp.

Ca pași în implementarea programului sunt:

  • Depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană (DAJ);
    Verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ și APIA;
    Analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară;
    Evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ;
    Stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.
    Plata sumelor către fermieri se face din bugetul național pe anul 2022, deci trebuie încheiate până la finalul acestui an.