S-au înregistratat 120 de incidente, în perioada campaniei pentru referendum

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) informează, sâmbătă, că în perioada campaniei pentru referendum, la nivel naţional, s-au înregistrat 120 de incidente, cele mai multe fiind reclamate în mediul urban.

RomaniaTV.net
28 iul. 2012, 11:38
S-au înregistratat 120 de incidente, în perioada campaniei pentru referendum

Conform datelor statistice existente la nivelul MAI, în perioada campaniei pentru referendum (7 – 28 iulie), au fost înregistrate, la nivel naţional, 120 de incidente constând în infracţiuni, contravenţii şi fapte de altă natură.

Din totalul incidentelor, cele mai numeroase s-au produs pe raza municipiului Bucureşti (21) şi a judeţelor: Buzău (12), Cluj (opt), Braşov (şapte), Gorj şi Dâmboviţa (câte şase).

Cele mai numeroase dintre acestea au fost reclamate în mediul urban (64 incidente, reprezentând 53,3 la sută), majoritatea fiind sesizate prin apelul de urgenţă 112.

Au fost înregistrate 46 de infracţiuni, dintre care 34 la Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, constând în împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum, precum şi în promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului.

De asemenea, au fost aplicate 13 contravenţii (patre la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii si liniştii publice, una la Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi opt la alte acte normative), pentru care au fost aplicate şase amenzi contravenționale în valoare de 3.100 de lei şi şapte avertismente scrise.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a dispus ca cercetările şi soluţiile privind infracţiunile comise în timpul referendumului, printre care oferirea sau darea de bani şi împiedicarea participării la vot, să fie verificare de procurori de la parchetele curţilor de apel.

Acţiunea penală în cazul acestor infracţiuni, printre care promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum, se pune în mişcare din oficiu.

Cauzele vor fi înregistrate şi soluţionate la unitatea de parchet competentă din punct de vedere material şi teritorial, iar la nivelul fiecărui parchet de pe lângă curte de apel va fi desemnat un procuror care va verifica modul în care se efectuează cercetările şi soluţiile dispuse de către unităţile subordonate şi va analiza oportunitatea preluării cauzelor, în funcţie de împrejurările concrete şi natura faptei săvârşite, preciza Ministerul Public.