S-au tăiat pomenile sociale, dar se dau 400 de lei gratis de la stat. Cine sunt cei 200.000 de români care primesc Venitul Minim de Incluziune chiar din această lună

Potrivit legii, venitul minim de incluziune este un beneficiu care se va acorda familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială.
Filip Stan
20 feb. 2024, 16:35
S-au tăiat pomenile sociale, dar se dau 400 de lei gratis de la stat. Cine sunt cei 200.000 de români care primesc Venitul Minim de Incluziune chiar din această lună

Încep plăţile pentru Venitul Minim de Incluziune. Cine sunt cei 200.000 de români care primesc bani după ce ajutorul social a dispărut din ianuarie 2024, fiind înlocuit cu o altă formă de subvenţionare a sărăciei.

Ministerul Muncii a anunţat că de marţi încep plăţile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune, suma totală care va fi plătită celor 209.856 de beneficiari în această lună fiind de 132.918.895 de lei.

”Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, începe astăzi plata prestaţiilor pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune (VMI). Sprijinul financiar înlocuieşte venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei şi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024”, anunţă marţi Ministerul Muncii.

Se taie ajutoarele sociale, dar statul îţi dă 400 de lei GRATIS fără să ceară nimic la schimb. Ce este Venitul Minim de Incluziune, acordat din 2024
Calendarul plăţilor pentru cei 209.856 de beneficiari înregistraţi până acum – familii şi persoane singure – este următorul: în 20 februarie se alimentează conturile pentru cei care au optat pentru încasarea banilor pe card; în ultima decadă a lunii (între 22 februarie şi ultima zi a lunii) se asigură plata prin mandat poştal, conform convenţiei încheiate cu Poşta Română.

VMI reprezintă un program de asistenţă socială, creat pentru a ajuta persoanele şi familiile aflate în situaţii vulnerabile să depăşească mai uşor obstacolele financiare pe care le întâmpină. Încurajează accesul la educaţie, întrucât copiii din familiile beneficiare de VMI înscrişi la şcoală vor beneficia automat şi de bursa socială. Încurajează şi încadrarea în muncă, deoarece persoanele apte de muncă intră automat în programele de mediere ale ANOFM, iar cele fără nivel de instruire vor avea acces la programe de tip ”A Doua Şansă” pentru a le creşte şansele de angajare”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Suma totală care va fi plătită celor 209.856 de beneficiari în această lună este de 132.918.895 de lei.

Ce este venitul minim de incluziune

VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină.

VMI reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială şi stimularea participării copiilor în sistemul de educaţie.
În funcţie de componenţa familiei şi de nivelul venitului net ajustat, se compune din:
• ajutor pentru incluziune şi ajutor pentru familia cu copii;
• ajutor de incluziune, exclusiv;
• ajutor pentru familia cu copii, exclusiv.
Este însoţit de alte măsuri de asistenţă socială complementare, acordate în bani şi/sau în natură, acordate de la bugetul de stat sau din bugetul local:
• stimulente
• facilităţi contributive
• alte drepturi complementare

1. SPRIJIN PENTRU INCLUZIUNE

Această componentă are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.

2. SPRIJIN PENTRU FAMILIA CU COPII

Această componentă se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.

O familie sau persoană singură poate beneficia de o singură componentă sau de ambele, în funcție de nivelul venitului de care dispune, componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea copiilor la educație.

Pentru accesarea VMI este necesară depunerea unei singure cereri, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistență socială. De asemenea, acordarea VMI se face printr-o plată unică lunară, indiferent dacă este vorba de una sau de ambele componente ale sale.

Cine poate solicita venitul minim de incluziune

VMI se acordă persoanelor singure/familiilor care obțin un venit net calculat în conformitate cu legea* mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru fiecare dintre cele două componente:

Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net* trebuie să fie de 275 lei/ persoană, respectiv 400 lei în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.

Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului* trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.

Cum se calculează cuantumul venitului minim de incluziune

Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege – 275 lei/lună/membru de familie sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cuantumul venitului* calculat conform legii.

În cazul beneficiarilor care nu obțin niciun venit, cuantumul maxim al ajutorului de incluziune pentru este de 275 lei/lună/ membru de familie, respectiv de 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.

Adio, bani degeaba de la stat! Ajutorul social și alocaţia pentru susținerea familiei se taie din 1 ianuarie. CONDIŢII noi pentru a primi venitul minim de incluziune
Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului lunar și numărul copiilor din familie.

 

Cuantumul VMI total este egal cu suma dintre cuantumul componentei de incluziune și cuantumul componentei de ajutor pentru familiile cu copii. Dacă din calcul rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se acordă 50 de lei.

Pașii necesari pentru a solicita venitul minim de incluziune

Venitul minim de incluziune se acordă în baza unui dosar întocmit de solicitant. Dosarul trebuie să conțină următoarele documente:

  • Formularul standard de cerere VMI, care conţine date privind solicitantul şi date privind componenţa familiei;
    Declaraţia pe propria răspundere;
    Angajamentul de plată (pentru situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit);
    Actul de identitate al solicitantului şi al membrilor familiei;
    Adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit, după caz;
    Certificat de naştere pentru fiecare copil, după caz;
    Certificat de deces pentru oricare membru decedat al familiei, după caz;
    Dovada şcolarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani;
    Alte documente specifice situaţiei solicitantului/beneficiarului.

Cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoţită de documentele doveditoare, se depune pe suport hârtie sau se transmite electronic şi se înregistrează la serviciul public de asistenţă socială de la nivelul primăriei comunei, oraşului, municipiului sau a sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, trăieşte titularul dreptului.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!