Să ne pregătim să mai purtăm masca încă doi ani. „Bătălia împotriva Covid-19 va fi un maraton”, avertizează un celebru virusolog

O mare parte din populaţia lumii va fi nevoită probabil să poarte măști câțiva ani de acum înainte, avertizează un cunoscut virusolog spaniol.

09 oct. 2020, 07:52
Să ne pregătim să mai purtăm masca încă doi ani. „Bătălia împotriva Covid-19 va fi un maraton”, avertizează un celebru virusolog

„Vom trece peste asta în câţiva ani, dar nu trebuie să ne aşteptăm că va fi ca o cursă sprint de 100 de metri”, a declarat Dr. Margarita del Val, şefa Consiliului Național de Cercetare Spaniol (CSIC) – Salud Global. „Va fi un maraton„, a adăugat aceasta.

La fel ca SUA, oficialii spanioli din domeniul sănătății, cum ar fi dr. Del Val, s-au aflat în contradicție cu politicienii care luptă cu privire la modul de gestionare a crizei coronavirusului.

Spania este acum cea mai afectată țară din Europa și a adoptat vineri mai multe restricții, în speranța de a încetini răspândirea din ce în ce mai accelerată a coronavirusului. Măştile sunt obligatorii în afara casei, iar întrunirile publice sunt limitate la maxim șase persoane, acesta fiind şi numărul maxim de persoane care au voie să stea la aceeaşi masă în baruri şi restaurante. 

Citeşte şi Masca ar putea deveni OBLIGATORIE şi pe stradă în România. Arafat: „O astfel de decizie poate să fie aproape”

Oboseala pandemică s-a instalat cu mult timp în urmă în rândul spaniolilor, care au fost închiși pentru prima dată pe 14 martie, pe fondul primei creșteri de cazuri de COVID-19 din țară. Pe fondul furiei din partea locuitorilor capitalei Spaniei, un tribunal a blocat joi măsurile de lockdown.

Cu toate acestea, cazurile sunt în creștere acolo, cu 10.981 de cazuri și 196 de noi decese raportate ieri.

Avertismentul doctorului del Val este ca un ecou al părerilor specialistului american în boli infecțioase, dr. Anthony Fauci, care a spus săptămâna trecută în timpul unui eveniment Facebook Live cu guvernatorul New Jersey, Phil Murphy, că, chiar dacă 75 sau 80 la sută din populaţia SUA ar fi vaccinată, „nu trebuie să eliminăm nevoia de a fi prudenți și atenți cu măsurile noastre de sănătate publică„.