Sala de jocuri de noroc din Alba ce „a primit” binecuvântarea Domnului. Cum a fost fentată dezlipirea cazinoului de biserica istorică

O societate ce administrează un lanț de săli de jocuri de noroc a deschis o nouă locație în județul Alba la doi metri de o biserică romano-catolică, monument istoric.

21 dec. 2023, 12:08
Sala de jocuri de noroc din Alba ce „a primit” binecuvântarea Domnului. Cum a fost fentată dezlipirea cazinoului de biserica istorică
Sala de jocuri de noroc din Alba ce „a primit” binecuvântarea Domnului. Cum a fost fentată dezlipirea cazinoului de biserica istorică

O societate care administrează un lanț de săli de jocuri de noroc în județul Alba a câștigat o primă etapă a unei dispute cu Primăria Alba Iulia. Firma Dariosergio SRL Cluj-Napoca a amenajat un spațiu de păcănele la 2 metri de o biserică romano-catolică, monument istoric.

Citește și: EXCLUSIV Premierul Ciolacu joacă tare: „Nu mă las până nu termin cu păcănelele. Le taxez de zece ori mai mult. Nu mă sperie nimic!”

Sala de jocuri de noroc lipită de biserica istorică

Imaginea sălii de jocuri de noroc se află într-un contrast puternic cu arhitectura istorică a zonei, mai ales că, în timpul nopții, fațada locației este luminată în culori stridente. Pentru că ar fi realizat lucrări de modificare a fațadei fără autorizație, societatea care deține lanțul de săli de jocuri a fost amendată cu suma de 2.000 de lei. Ulterior, primarul Gabriel Pleșa a dispus demolarea construcției realizate ilegal pe domeniul privat al municipiului Alba Iulia, respectiv readucerea fațadei la starea inițială. Până la eliminarea clădirii, s-a cerut înlăturarea modificărilor aduse fațadei prin acoperirea pe o suprafață vitrată cu o folie de culoare neagră și a unor elemente decorative de fațadă.

Bisericuța de lângă sala de jocuri are o vechime de peste 100 de ani și este o capelă romano-catolică. În trecut a avut rangul de mănăstire, iar în prezent este o atracție pentru turiști. Reprezentanții societății au cerut în instanță anularea atât a procesului-verbal de sancționare, cât și a dispoziției de demolare emise de primar.

Firma de păcănele a obținut la Tribunalul Alba suspendarea executării dispoziției primarului din 8 martie 2023 până la judecarea pe fond a procesului prin care se solicită anularea documentului. Acest al doilea proces are termen în 12 februarie 2024. Procesul prin care se cere anularea amenzii are termen în 18 ianuarie 2024.

Firma a cerut emiterea unui certificat de urbanism pentru a intra în legalitate cu modificările făcute dar au primit un răspuns negativ. Patronii susțin că, deși Primarul Municipiului Alba Iulia a dispus ca și măsură obținerea autorizației de construire, tot primarul a refuzat eliberarea unui certificat de urbanism favorabil, acesta reprezentând actul administrativ necesar pentru obținerea autorizației de construire. Societatea a atacat și această decizie a administrației locale, dosarul având termen în 16 februarie 2024.

Administratorii au susținut că suprafețele vitrate sunt prevăzute de legislația care reglementează jocurile de noroc, iar dacă vor renunța la acestea sala de jocuri de noroc nu va mai putea funcționa. Mai mult de atât, aceștia susțin că pentru folie neagră pe geamurile unei clădiri nu este nevoie de autorizație de construcție.

„Instanța a reținut că, prin argumentele invocate prin cerere, coroborat cu ansamblul probator administrat, reclamanta a reușit să dovedească existența unui dubiu serios în ceea ce privește legalitatea actului administrativ ce face obiect al cauzei”, a precizat Tribunalul Alba în hotărârea pronunțată în 11 noiembrie 2023, prin care s-a suspendat dispoziția emisă de primar.

Citește și: O femeie din Bucureşti, mama unui medic, s-a dat drept broker şi a înşelat mai multe persoane cu o sumă de peste 600.000 de euro, pe care i-a jucat la păcănele online