Salarii 2023: Veste bună înainte de Sărbători. Peste 1,8 milioane nu pierd 100 de lei la leafă, cum anunţase BNS

Ordonanța de urgență va fi adoptată vineri vine cu majorări, dar şi cu taxe. Guvernul elimină cei 200 de lei neimpozitați la salariul minim pe economie pentru toți angajații, astfel că majorările sunt eliminate.

26 oct. 2023, 12:04
Salarii 2023: Veste bună înainte de Sărbători. Peste 1,8 milioane nu pierd 100 de lei la leafă, cum anunţase BNS

Salarii 2023. Salariile brute în construcții vor fi majorate cu peste 500 de lei. Se introduce însă contribuția la sănătate de 10%, astfel că angajații nu vor primi bani în plus.

Acest lucru era asteptat pentru a evita munca la negru si pentru a evita pierderea fortei de munca in constructii care oricum este redusa in raport cu necesitatile din Romania. Nu cred ca era nevoie de o majorare mai mare pentru moment”, a spus Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor din Construcții

Aceeași măsură se va aplica și în privința angajaților din agricultură și industria alimentară. Crește salariul brut, însă taxele introduse echivalează balanța. Salariul net rămâne la 2.363 de lei.

Salarii 2023. Ordonanța de urgență va fi adoptată vineri și vine însă cu o lovitură grea pentru bugetari. Guvernul elimină cei 200 de lei neimpozitați la salariul minim pe economie pentru toți angajații!

„Asta inseamna ca de la 1 noiembrie veniturile nete ale tuturor salariaților din România, care sunt plătiți pe salariul minim de 3.300 de lei vor scădea”, a spus Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical

”Salutăm decizia Guvernului prin care acesta ţine cont de propunerile Blocului Naţional Sindical şi vine cu o soluţie corectă pentru lucrătorii din sectoarele economice construcţii, industrie alimentară şi agricultură. Concret, Guvernul va adopta propunerile pentru majorarea salariilor minime în aceste domenii. Noul salariu din construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura că lucrătorii din aceste domenii nu vor suferi nicio reducere a salariului net. Majorările elimină scăderile generate de anularea facilităţilor fiscale pentru aceste domenii”, arată BNS, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Tichete casnice 2024. Cum se pot încasa peste 10.000 de lei. Cine acordă şi cine primeşte noile vouchere

BNS a revenit cu precizări ulterioare. Scăderea salariului minim a fost doar o interpretare eronată a legii. ”Blocul Național Sindical își cere scuze public pentru informația eronată transmisă în comunicatul de presă emis de organizație ieri, 25.10.2023, potrivit căreia aproximativ 1,8 milioane de lucrători din România vor avea un salariu minim diminuat cu 83 de lei, începând cu luna noiembrie. Această greșeală s-a produs din cauza unei interpretări greșite a două articole din proiectul de ordonanță de urgență în discuție. După o analiză detaliată, s-a clarificat că proiectul de ordonanță de urgență nu prevede o diminuare a salariului minim pentru lucrătorii din România.

În calitate de organizație sindicală, ne angajăm să furnizăm informații corecte și precise membrilor noștri și opiniei publice în general. Regretăm profund orice confuzie sau disconfort pe care informația eronată ar fi putut să le cauzeze.

Blocul Național Sindical își reiterează angajamentul de a susține drepturile și interesele lucrătorilor din România și va continua să urmărească cu atenție evoluțiile legislative care pot afecta salariile și condițiile de muncă ale acestora” a transmis Ministerul Muncii din partea Blocului Național Sindical.

Joburi 2023. Salariu de 1500 de euro pe lună, tichete de masă şi cursuri de specializare decontate

 

Salarii 2023. Măsurile de austeritate, din cauza deficitului

Salarii 2023. Între timp însă Guvernul pregătește și noi măsuri de austeritate pentru reducerea cheltuielilor! Plata salariile câștigate în instanță se amână pentru anul viitor, iar instituțiile nu mai pot face noi achiziții.

Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,55% din PIB faţă de deficitul de 41,70 miliarde lei, respectiv 2,96% din PIB aferent primelor nouă luni ale anului 2022, anunţă Ministerul Finanţelor.

”Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,55% din PIB faţă de deficitul de 41,70 miliarde lei, respectiv 2,96% din PIB aferent primelor nouă luni ale anului 2022. Veniturile totale au însumat 368,03 miliarde lei în primele nouă luni ale anului curent, în creştere cu 11% (an/an). Dinamica acestora a fost susţinută în principal de evoluţia încasărilor din impozitul pe salarii şi venit, contribuţii de asigurări, fonduri europene şi impozitul pe profit. Încasările din TVA au consemnat o dinamică pozitivă mai temperată, explicată atât de decelerarea bazei macroeconomice, cât şi de un nivel mai ridicat al restituirilor de TVA”, precizează Ministerul Finanţelor.