Salarii 2024. Premierul Marcel Ciolacu, mesaj pentru profesori: „E o ofertă corectă”

Marcel Ciolacu așteaptă și performanță după creșterea salariilor profesorilor, chiar dacă majorarea este departe de promisiunile din vară.

11 dec. 2023, 21:32
Salarii 2024. Premierul Marcel Ciolacu, mesaj pentru profesori: „E o ofertă corectă”
Marcel Ciolacu, despre salarizarea profesorilor în funcție de performanță

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, luni seara, la Digi 24, despre bugetul educației și despre așteptările pe care le va avea de la profesori după creșterea salariilor de anul viitor.  „Cred că am închis lucrurile. Va fi un buget record pentru Educație, 4.1% din PIB.

Sunt aproape 12 miliarde  lei investiții în infrastructură. Am venit cu componenta abandonului școlar. Am discutat ca bursele soiciale să le prindem pe banii europeni.

În ceea ce privește salariile, au înțeles și dânșii marja în care ne putem încadra. Urmează să închidem cu sindicatele. E o ofertă corectă ținând cont de salarizarea foarte joasă. Pornește o reformă. Nu cred în abordările paușale. Suint profesori care au olimpici, trebuie venit în sistem cu ceva în plus.

Nu vom avea de-a doua zi performanță, dar este o abordare serioasă”, a spus Marcel Ciolacu. ”Mă bucură foarte mult că am acoperit toate palierele. Sunt aproape 12 miliarde de lei, numai din PNRR, investiţii în infrastructrură. Doamna ministru a semnat peste 5.300 de contracte, fiind jalon în PNRR”, a mai afirmat premierul.

Referitor la salariile profesorilor, Ciolacu a afirmat: ”Ne-am ţinut promisiunea, au înţeles şi dânşii exact marjele în care ne putem încadra”.

Întrebat dacă salariile vor creşte cu 13% în ianuarie şi 7% la finalul lunii iulie, Ciolacu a precizat: ”Urmează să închidem cu sindicatele. Am ajuns la o înţelegere. Este mai devreme ca să prindem concediile. Propunerea ar fi la începutul lunii iunie, ceea ce este foarte corect”.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni seară, că sindicaliştii din Educaţie, cu care a avut o întâlnire, au înţeles care este marja în care trebuie să se încadreze cu majorările salariale în anul 2024, iar propunerea este 13% în ianuarie şi 7% în iunie. ”Este o ofertă cât se poate de respectuoasă”, a transmis premierul.

Anterior, Marcel Ciolacu a declarat la sediul partidului că s-a stabilit calendarul bugetului pe anul 2024.

”Am dori ca astăzi să fie în transparenţă şi joi să treacă prin şedinţa de Guvern, urmând ca următoarea săptămână, până în sărbători, să trecem prin Parlament, dacă va fi vreo sesizare la CCR, să fie termenul între Crăciun şi Anul Nou”, a spus premierul.

Ciolacu, după rezultatele testelor PISA: Eu nu cred în lucrurile şi abordările pauşale / Sunt profesori care au zeci de olimpici, sunt profesori care au dat titularizarea şi au luat 2 şi 3 

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, luni seară, comentând rezultatele testelor PISA, că trebuie găsite variante pentru a se cere mai mult de la profesori. ”Eu nu cred în lucrurile şi abordările pauşale”, a afirmat Ciolacu.

Ciolacu a fost întrebat, luni seară, la Digi 24, ce se poate face după rezultatele testelor PISA şi a afirmat: ”Eu nu cred în lucrurile şi abordările pauşale – pentru toată lumea să fie la fel. Sunt profesori care au zeci de olimpici, sunt profesori care au dat titularizarea şi au luat 2 şi 3, trebuie venit în sistem cu ceva să putem cere mai mult”.

Premierul consideră că ”statul român şi-a făcut datoria faţă de profesori”. ”Am venit cu o lege nouă, totul este perfectibil, am venit pe toate componentele, cele mai mari investiţii în infrastructură – după autostrăzi – le avem în Educaţie. E adevărat, nu vom avea de a doua zi performanţă, va dura câţiva ani, dar este o nouă abordare şi o abordare serioasă”, a adăugat premierul.

Rezultatele testării PISA 2022 arată că scorurile medii obţinute de elevii din România au fost similare cu cele înregistrate în 2018 la matematică, lectură şi ştiinţe. Totodată, elevii din România au rezultate mai scăzute decât media celor din ţările OCDE şi doar 1% dintre elevii din ţara noastră au performanţe superioare la ştiinţe. În plus, diferenţa între rezultatele obţinute de elevii avantajaţi şi cei dezavantajaţi este mai mare în România faţă de diferenţa medie dintre cele două grupuri în ţările OCDE. Circa un sfert dintre elevii români se declară victime ale bullying-ului.

 

Profesorii ar putea primi majorări salariale etapizate în 2024. Deca: Ar însemna o creştere de peste 50% faţă de salariile dinainte de luna iunie 2023

Profosorii ar putea primi majorări salariale etapizate în 2024. „Am avut anul acesta o creştere medie de 30%. Există ordonanţa din vară care vorbea de o creştere de 50% de la 1 ianuarie, raportată la noua grilă pentru educaţie care, din păcate, nu este încă în vigoare pentru că Legea salarizării unitare nu este finalizată. În acest context, Guvernul şi federaţiile sindicale ale cadrelor didactice şi ale personalului din învăţământ au discutat, în ultimele săptămâni, care ar fi o creştere realistă bazată pe posibilităţile din anul viitor, dar care să şi arate semnul de respect pe care îl avem pentru profesia didactică. Din ultimele discuţii, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creştere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuţiile referitoare la etapele de acordare, ceea ce ar însemna că avem o creştere de peste 50% faţă de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la Parlament.

Citește și: Marcel Ciolacu, atac dur la adresa ministrului Educației după rezultatele PISA: Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune

Potrivit ministrului Educației, există încă „o discuţie deschisă între Guvern şi federaţiile sindicale”. „Ceea ce eu ştiu clar, în acest moment, este că vom avea o creştere de peste 50% pe media salariilor din învăţământ faţă de ce aveam înainte de luna iunie şi, de asemenea, vom regla toate inechităţile pe care le-am identificat împreună cu reprezentanţii profesorilor. Asta înseamnă inclusiv măsuri care să crească salariile directorilor, directorilor adjuncţi şi personalului de conducere, plus alte categorii care, fiind pe alte grile, nu au beneficiat în aceeaşi măsură de creşterile salariale”, a explicat Ligia Deca.

Citește și: Guvernul Ciolacu taie finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației

Ea a menţionat că la ultima discuţie avută între premierul şi reprezentanţii sindicatelor s-au analizat mai multe variante de etapizare.

„Nu avem încă o variantă pe care s-o fi agreat (…) reprezentanţii federaţiilor sindicale şi domnul prim-ministru. (…) Ştiu care sunt propunerile de etapizare, dar aş vrea să nu inducem în opinia publică variante care nu sunt confirmate. Cred că, în scurt timp, vom putea face un anunţ public şi vor putea confirma şi reprezentanţii cadrelor didactice”, a transmis Deca.