Salarii de peste 8.000 de lei pentru această categorie de români. Nici măcar nu-ţi trebuie facultate!

Un nou proiect de lege a fost aprobat recent de către Consiliul General al Capitalei, aducând vești bune pentru angajații din sectorul public. Potrivit acestuia, se prevede o creștere semnificativă a salariilor pentru cei care nu au studii superioare.

14 apr. 2024, 09:03
Salarii de peste 8.000 de lei pentru această categorie de români. Nici măcar nu-ţi trebuie facultate!
Salarii de peste 8.000 de lei pentru această categorie de români. Nici măcar nu-ţi trebuie facultate!

Salarii de peste 8.000 de lei pentru această categorie de români. Decizia vine în urma unei ședințe în care consilierii PMB au dat undă verde cu o majoritate covârșitoare, 33 de voturi „pentru” și 14 „abțineri”, pentru proiectul ce vizează creșterea fondului de salarii cu până la 15% pentru toate instituțiile subordonate municipalității.

Cu toate că această măsură va aduce beneficii considerabile pentru toți angajații din sectorul public, primarul general, Nicușor Dan, a subliniat că unul dintre obiectivele principale ale proiectului este de a asigura creșteri salariale mai substanțiale pentru angajații fără studii superioare. Acest lucru este văzut ca o încercare de a echilibra discrepanțele în ceea ce privește remunerația angajaților cu diferite niveluri de educație.

„În linii mari, a fost o singură regulă, pentru toate instituţiile: bani mai puţini în plus către persoane cu studii superioare şi bani mai mulţi pentru persoane fără studii superioare, pentru că ei chiar au salarii mult mai mici decât ceea ce oferă piaţa în momentul de faţă”, a spus Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Prime de 20.000 de lei pentru angajaţi la stat. Cu cât au crescut salariile

Proiectul nu a fost întâmpinat cu entuziasm de către toți. Sindicaliștii au ridicat unele preocupări legate de impactul acestei măsuri asupra angajaților, evidențiind aspecte precum eliminarea coeficienților de ierarhizare și posibilele pierderi de drepturi, cum ar fi indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru unii angajați.

„Acest proiect este similar cu cel din luna februarie. La vremea respectivă a avut loc o întâlnire unde au participat şi câţiva consilieri generali şi au avut loc nişte discuţii. Credeam noi că o să urmeze o punere la masă a părţilor: şi Executivul, şi reprezentanţi ai Consiliului General, cât şi oameni ai salariaţilor. Nu a avut loc acest lucru. (…) Proiectul acesta, dacă se votează, creează o nedreptate, fiindcă o bună parte sunt mărite salariile cu 50% – şi este un gol destul de mare – şi restul cu 5%. Foarte mulţi salariaţi din PMB vor sări în zona venitului net de 8.000 de lei, moment în care se pierd nişte drepturi câştigate prin lege: nu se mai acordă indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă” a spus Gherdan Dumitru, vicepreședintele sindicatului Forum.

Citeşte şi: Ce salariu are Patriarhul Daniel. Ce venituri au preoții din România

În plus, în timp ce măsura locală de majorare a salariilor este binevenită, este important de subliniat că Guvernul a implementat și el noi reglementări privind salarizarea bugetarilor. Ordonanța „Trenuleț” recent publicată în Monitorul Oficial aduce modificări semnificative în acest sens, având un impact direct asupra veniturilor angajaților din sectorul public în anul 2024.

Aceste schimbări reflectă o abordare strategică a cheltuielilor publice și a consolidării fiscale, subliniind importanța gestionării eficiente a resurselor financiare și a asigurării unei echități în ceea ce privește remunerația angajaților din sectorul public.