Anul şcolar începe cu negocieri. Cu cât ar putea creşte veniturile profesorilor, conform legii salarizării

Sindicatele din educaţie cer majorări salariale după modelul medicilor, de la 1 octombrie 2016. O nouă rundă de negocieri între sindicate şi reprezentanţii Guvernului este programată pentru 15 septembrie. 

14 sept. 2015, 07:42
Anul şcolar începe cu negocieri. Cu cât ar putea creşte veniturile profesorilor, conform legii salarizării

Propunerile de majorare a salariilor din educaţie au fost discutate la sfârşitul lunii trecute, la Guvern, într-o întâlnire între reprezentanţi ai sindicatelor, premierul Victor Ponta şi miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii. Sindicaliştii speră să obţină, într-o nouă rundă de negocieri, amânată pentru 15 septembrie, majorări salariale pe măsura celor promise medicilor: cu 25 la sută, fie şi prin devansarea măririlor convenite pentru anul 2016. Un profesor debutant câştigă în acest moment 830 de lei, iar în acest an au fost deja două majorări de câte 5%, ultima intrând în vigoare chiar în luna septembrie.

CITEŞTE ŞI: Sindicaliştii din Educaţie AMENINŢĂ cu proteste dacă nu sunt majorate salariile

Guvernul României doreşte ca Educaţia şi Sănătatea să meargă în acelaşi ritm în ceea ce priveşte creşterea salariilor. Noi am solicitat ca acordul pe care l-am semnat la finalul anului trecut să fie luat în considerare într-un mod mult mai convenabil nouă. Vom avea o nouă rundă de negocieri pe 14 sau 15 septembrie şi atunci vom şti procentele cu care ni s-ar putea creşte salariile poate chiar din octombrie. Promisiunea este că Educaţia şi Sănătatea va avea traiectorii comune în ceea ce priveşte urcuşul în Legea salarizării. Vor fi creşteri de salarii semnificative„, a declarat Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, la finalul negocierilor de la Guvern.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii.

„Au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar nu putem da un răspuns până nu ştim stadiul legii salarizării şi ce se va întâmpla cu Codul Fiscal”, a declarat ministrul Educaţiei.

Noi sperăm ca legea salarizării să intre în vigoare din toamnă. Ne vom duce săptămâna viitoare la doamna ministru Rovana Plumb și vom negocia grilele pe care le-am propus. Oricum, grile convenabile pentru noi. Avem creșteri și de trei ori ale salariilor pentru gradele didactice de tipul „șef de lucrări” sau „lector-asistent”. Am redus decalajul conferențiar — profesor. Sunt lucruri frumoase acolo, numai să ni se accepte. Avem sporuri pe care le-am pierdut și care vor fi reintroduse. Noi sperăm către sfârșitul anului ca învățământul să primească în avans procentele pe care le-ar avea de primit în anul viitor. Mai avem 10 procente în acordul pe care îl avem cu Guvernul semnat la finalul anului trecut. Anul acesta am primit zece procente, cinci în martie, cinci în septembrie și dacă vor veni și procentele anului viitor către sfârșitul anului cred că este un pas înainte„, a mai spus președintele „Alma Mater”.

La rândul său, Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a precizat atunci că ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a angajat că „va face efortul ca până la finalul lunii octombrie să înainteze în Parlament Legea salarizării”.

CITEŞTE ŞI Miniştrii Plumb şi Teodorovici, chemaţi să dea raportul pe Legea salarizării şi majorările salariale

Vezi mai jos topul 13 al salariilor medii anuale pentru profesori:

  • Elvetia – 264.798 Ron
  • Olanda – 222.665 Ron
  • Belgia – 198.040 Ron
  • Japonia – 176.724 Ron
  • Australia – 169.298 Ron
  • S.U.A. – 159.525 Ron
  • Marea Britanie – 157.409 Ron
  • Portugalia – 133.091 Ron
  • Suedia – 121.625 Ron
  • Grecia – 98.924 Ron
  • Israel – 75.222 Ron
  • Brazilia – 57.099 Ron
  • Indonezia – 10.888 Ron

Proiectul noii Legi a salarizării prevede venituri substanţiale pentru cadrele didactice. Salariul unui profesor universitar ar ajunge la 7.868 lei, iar al unui profesor cu studii superioare, grad didactic 1 si vechime peste 40 de ani la 4.563 lei. Salariile de baza se stabilesc pe functii, clase potrivit studiilor, grade/trepte si gradatii.

Vezi aici: CREŞTERILE SALARIALE pentru cadrele didactice

Salarii de baza învăţământ universitar

1. profesor universitar – până la 7.868 lei

2. conferentiar universitar- până la 6.168 lei

3. sef lucrari ( lector universitar)- până la 4.370 lei

4. asistent universitar- până la 3.671 lei

5. preparator universitar- până la 2.826 lei

Salarii de baza învăţământ preuniversitar

1. profesor studii superioare de lunga durata grad didactic I- pânp la 4.563 lei

2. profesor studii superioare de lunga durata grad didactic II- până la 4.124 lei

3. profesor studii superioare de lunga durata grad didactic definitiv-până la 4.005 lei

4. profesor studii superioare de lunga durata grad didactic debutant- până la 2.394 de lei.

5. profesor studii superioare de scurta durata grad didactic I- până la 4.245 lei

6. profesor studii superioare de scurta durata grad didactic II- până la 4.005 lei

7. profesor studii superioare de scurta durata grad didactic definitiv- până la 3.891 lei

8. profesor studii superioare de scurta durata didactic debutant- 2.365 lei

9. institutor, maistru instructor studii superioare lunga durata grad didactic I- până la 4.245 lei

10. institutor, maistru, instructor studii superioare lungă durată grad didactic II- până la 4.005 lei

11. istitutor, maistru instructor studii superioare lungă durată didactic definitiv-până la 3.891 lei

12. institutor, maistru instructor studii superioare lunga durata grad didactic debutant – 2.365 lei

13. institutor, maistru instructor studii superioare scurta durata grad didactic I- până la 3.083 lei

14. institutor, maistru instructor studii superioare scurta durata grad didactic II- până la 2.909 lei

15. institutor, maistru instructor studii superioare scurta durata grad didactic definitiv- până la 2.745 lei

16. institutor, maistru instructor studii superioare scurtă durată grad didactic debutant- 1.989 lei

17. Învăţător, educatoare, maistru-instructor, (cu studii de nivel liceal= grad didactic I- până la 2.995 lei

18. Învăţător, educatoare, maistru-instructor, (cu studii de nivel liceal) grad didactic II- până la 2.666 lei

Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat, la România TV, că salariile bugetarilor vor creşte cu circa 70%, potrivit proiectului legii salarizării. Lefurile ar urma să crească în trei etape între 2015 şi 2017.

Vezi şi:  LEGEA SALARIZĂRII: Ce bugetari primesc 100% pentru weekend şi sărbători legale

Potrivit proiectului legii salarizării propus de Guvern, salariile bugetarilor ar urma să crească în trei etape, în 2015, 2016 şi 2017, iar toți angajații din sistemul bugetar ar urma să fie plătiți la fel, în funcție de cinci clase de salarizare și de funcțiile angajaților. Inclusiv salariile demnitarilor se vor regăsi în noua lege a salarizării.

Creşterea salarială va fi, în medie, undeva la 70% pentru aproape 900.000 de bugetari şi 20% pentru cei care se află deja la un nivel de salarizare mare. Noua lege are cinci trepte şi nu 111 ca legea veche, care nici nu s-a implementat, iar fiecare bugetar va fi motivat corespunzător responsabilităţilor şi performanţelor pe care le are. Ne-am asumat politic că trebuie să avem o lege a salarizarii care să corespundă realităţilor socio-economice României anului 2015 şi în perspectivă„, a spus ministrul Muncii Rovana Plumb la România TV.

De exemplu, cei care au salariile cele mai mici vor avea şi cea mai mare creştere. De exemplu, un medic primar ar putea să primească până la 7.000 de lei pe lună, în timp ce medicul rezident ar putea lua peste 4.000 de lei. Şi profesorii vor ajunge la peste 4.000 de lei pe lună. Ceva mai mici vor fi salariile agenţilor de poliţie şi ale inspectorilor.

Ministrul Muncii nu a dat informaţii legate de cât din bugetul României va fi alocat pentru aceste creşteri salariale. „În ceea ce priveşte impactul bugetar, daţi-mi voie să fiu prudentă în continuare, să aştept comentariile şi amendamentele care vin de la partenerii sociali, de la ordonatorii de credite şi abia atunci vom putea avea un impact bugetar clar„, a mai declarat Rovana Plumb.

Veşti bune pentru medici, profesori şi bugetarii care lucrează în weeekend