Salarii mai mari pentru românii care merg la muncă în Spania. Măsura se va aplica retroactiv

Guvernul spaniol a decis majorarea salariului minim pe economie. Măsura se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2024. Totodată, Guvernul și sindicatele negociază reducerea săptămânii de muncă.

07 feb. 2024, 11:44
Salarii mai mari pentru românii care merg la muncă în Spania. Măsura se va aplica retroactiv

Salarii mai mari pentru românii care merg la muncă în Spania. Guvernul spaniol a aprobat majorarea salariului minim pe economie la 1134 euro. Este vorba despre aproximativ 2,5 milioane de salariați, conform estimărilor Executivului. Măsura a fost discutată de mai mult timp, dar abia acum a fost adoptată, potrivit stiridiaspora.ro.

Citește și: Crimă învăluită în mister în Spania! O româncă a fost ucisă de iubit, însă bărbatul susține că a fost doar un accident: „S-a înecat cu un os de pește”

Cea mai mică remunerație posibilă crește cu 5% și ajunge de la 15.120 euro, cât a fost în 2023, la 15.876 în 2024.

Legea se va aplica retroactiv, începând cu 1 ianuarie. Astfel, salariații care în ianuarie au fost plătiți cu salarii minem pe economie vor primi și bani din urmă.

„Astăzi, Spania este o țară mai bună. Facem un pas decisiv în lupta împotriva precarității”, a spus vicepremierul și ministrul Muncii, Yolanda Díaz.

Liderul partidului Sumar a mai indicat că această majorare respectă acordul între partidele care conduc Spania, acord care menționează că vor ajusta salariul minim pe economie la 60% din salariul mediu și că oamenii nu vor pierde din puterea de cumpărare.

„Suntem încă departe de mediile salariale europene, dar este adevărat că această inegalitate se micșorează. Trebuie să facem un efort colectiv ca țară pentru a continua să creștem toate salariile, nu doar cel minim pe economie. Trebuie să facem asta pentru a concura cu cei de sus, nu cu cei de jos”, a comentat Díaz.

Citește și: Povestea emoționantă a unei românce plecate la muncă în Italia. A dormit în gară, a suferit de foame, dar a găsit puterea să se ridice: „Uneori auzeam voci care îmi spuneau să pun capăt la toate”

Consiliul de Miniștri a aprobat și o modificare a impozitului pe venitul persoanelor fizice (IRPF), menită să atenueze impactul fiscal pe care, altfel, creșterea salariului minim pe economie l-ar avea asupra contribuabililor cu venituri mai mici. Creșterea salariului minim va fi însoțită de o modificare legală care să stabilească noul venit minim anual scutit la 15.877 de euro, cu un euro peste noul prag al salariului minim anual.