Salarii majorate cu 75%. Cine sunt bugetarii care aproape îşi dublează leafa în 2023 DOCUMENT

MAI reglementează condițiile în care se acordă majorarea salarială de 75% pentru munca suplimentară prestată de militari și polițiști anul acesta.
Filip Stan
02 feb. 2023, 13:48
Salarii majorate cu 75%. Cine sunt bugetarii care aproape îşi dublează leafa în 2023 DOCUMENT

Salarii mai mari pentru bugetarii „în uniformă”. Guvernul a actualizat cuantumul soldei de grad sau a salariului gradului profesional deţinut de personalul militar, respectiv poliţişti sau poliţişti de penitenciare, dar aceasta nu este singura veste bună pentru ei.

Și în acest an, după cum s-a stabilit în 2022, cadrele militare în activitate, poliţiştii şi soldaţii şi gradaţii profesionişti ce-și desfășoară activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor beneficia, în cazul muncii suplimentare care nu poate fi compensată cu timp liber, de o creștere cu 75% a soldei sau a salariului de funcţie. Acum, printr-un proiect de ordin pus miercuri în dezbatere publică, MAI vrea să stabilească modul exact în care se va stabili majorarea salarială, inclusiv activitățile specifice pentru care se acordă aceasta.

Salarii mai mari pentru profesori în februarie 2023

În ultima lună a anului trecut s-a stabilit, prin OUG 168/2022, ca munca suplimentară prestată anul acesta peste programul normal de lucru de către personalul cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum şi de către poliţiştii de penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, să fie răsplătită cu o majorare de 75% din solda sau salariul de funcţie, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.

534_1675265505_Proiect Omai plata ore suplimentare 2023

Majorarea se poate acorda doar în situația în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.

Prin proiectul de ordin aflat în dezbatere, MAI stabilește acum regulile acordării acestei majorări salariale. În primul rând, viitorul act normativ stabilește clar că personalul cu statut special este reprezentat de cadrele militare în activitate, poliţiştii şi soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate din unităţile MAI.

În ce condiţii se majorează aceste salarii

De asemenea, în document este prevăzută și lista activităților din domeniile amintite pentru care se poate acorda majorarea salarială, în cazul muncii suplimentare ce nu poate fi compensată cu timp liber. Astfel, vor fi considerate activităţi deosebite pentru care se va putea acorda majorarea cele care se vor desfășura într-una dintre următoarele condiții:

  • au un grad ridicat de risc asupra integrităţii fizice, sănătăţii sau vieţii personalului implicat;
  • au un grad ridicat de complexitate şi dificultate;
  • presupun intervenţia specializată în funcţie de nivelul de urgenţă şi/ sau gravitate al situaţiei/ evenimentului;
  • la creşterea capacităţii operaţionale a unităţii, precum şi în situaţii de catastrofe, calamităţi, tulburări de amploare ale ordinii şi siguranţei publice ori alte asemenea evenimente.

Prestarea muncii suplimentare în condiţiile de mai sus va trebui dispusă de şeful ierarhic, în scris, fără a se depăşi 180 de ore anual sau, în cazuri cu totul deosebite, 360 de ore anual.

Salarii de peste 1.000 de euro în România. Noua meserie pe care românii și străinii o caută tot mai des în ultima perioadă
Majorarea se va plăti personalului cu statut special dacă vor fi îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

  • există ordinul sau dispoziţia şefului ierarhic de prestare a muncii suplimentare în format fizic. În situaţiile care implică desfăşurarea de urgenţă a muncii suplimentare, ordinul sau dispoziţia şefului ierarhic poate fi comunicat(ă) şi verbal, dar cu obligaţia de a fi consemnat(ă) ulterior în scris, în cel mai scurt timp posibil;
  • nu beneficiază de alte drepturi salariale sub formă de majorări, sporuri, compensaţii etc. ori de cuantumul acestora, prevăzute expres pentru munca suplimentară;
  • compensarea muncii suplimentare, prin ore libere plătite, nu a fost posibilă în următoarele 60 de zile de la prestarea acestei munci;
  • se asigură încadrarea în fondurile bugetare alocate cu această destinaţie.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! O mare companie face angajări!
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27 mai 2024
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Rusia va ATACA România? S-a anunțat în seara aceasta: Și-ar dori
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'