Salarii majorate până la 50% pentru anumiți angajați la stat. În ce condiții pot primi bani în plus lunar

Veniturile angajaților din administraţia locală implicați în derularea proiectelor finanţate din fonduri europene vor fi majorate doar în baza performanţei. Veniturile salariale pot crește și cu până la 50% pe lună, potrivit proiectului de regulament cadru privind stabilirea condiţiilor de înfiinţare a posturilor în afara organigramei şi criteriile pe baza cărora se stabileşte procentul de majorare salarială pentru activitatea prestată în proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile.

12 feb. 2023, 10:49
Salarii majorate până la 50% pentru anumiți angajați la stat. În ce condiții pot primi bani în plus lunar

Salarii majorate până la 50% pentru anumiți angajați la stat. Este vorba despre personalul din administraţia publică implicat în derularea proiectelor finanţate din fonduri europene. Procentul cu care le va fi majorat venitul lunar va fi stabilit în funcţie de numărul proiectelor, tipul şi valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unităţile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar, a transmis Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

„Sunt multe exemple de comunităţi din toată ţara – oraşe mari sau mici sau chiar comune – pe care investiţiile din fonduri europene le-au schimbat din temelii. Ori, fiecare astfel de schimbare are la bază proiecte pentru care se depune un efort uriaş din partea echipelor din instituţii. Sunt oameni care, cu priceperea şi cu ambiţia lor, au făcut posibile proiecte importante de infrastructură cu impact asupra condiţiilor de viaţă şi economiei. Aceşti oameni sunt perla coroanei pentru dezvoltarea comunităţilor şi ar trebui ca acest aspect să se regăsească şi în modul în care sunt recompensaţi. Veţi vedea că am introdus în regulament un articol care fix asta prevede, promovarea hărniciei în gestionarea proiectelor de infrastructură. Am spus că vor exista criterii de performanţă care vor fundamenta procentul acestor majorări. Ei bine, ele sunt cuprinse în Regulamentul adoptat astăzi, fiind o modalitate clară prin care premiem doar reuşitele de impact, nu dăm sporuri fără un fundament”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, citat de Agerpres.

Citește și: Salarii majorate pentru o anumită categorie de bugetari. Unele venituri ar putea depăși 18.000 lei pe lună

 

Salarii majorate și cu 50% pentru anumiți angajați la stat

Regulamentul cadru de acordare a majorărilor salariale prevede criteriile de acordare a procentului de majorare salarială pentru personalul cu funcţia de bază în instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi în proiectele finanţate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Astfel, până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%, între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%, între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%, între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%, iar peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

„Elementul de noutate îl reprezintă modificarea criteriilor pe baza cărora vor fi stimulaţi financiar preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale, astfel că, faţă de reglementarea anterioară care ţinea seama numai de numărul de proiecte aflate în implementare, după aprobarea noului Regulament-cadru, procentul de majorare salarială a indemnizaţiilor lunare va fi stabilit în funcţie de numărul proiectelor, tipul şi valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unităţile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar”, se mai precizează în comunicat ministerului.

Citește și: Salarii bugetari 2023. Promisiunea Guvernului pentru angajaţii din Sănătate: „Niciun salariat nu va avea pierderi băneşti în noua lege”

Astfel, conform noilor criterii, majorarea salarială va ţine seama de numărul de proiecte de la 1 până la 5 şi de valoarea cumulată a acestora până la 20.000.000 lei, diminuată cu 50% în situaţia în care un procent de peste 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului.

În cursul săptămânii trecute, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă (OUG nr. 19/2023) care prevede majorarea îndemnizaţiilor lunare pentru personalul din unităţile administrativ teritoriale care implementează proiecte europene: aparatul propriu de la nivelul consiliilor judeţene, primăriilor şi consiliilor locale; personalul din cadrul instituţiilor şi serviciilor publice de interes local şi judeţean, nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile; personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă; preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene; primarii şi viceprimarii unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

Majorarea prevăzută este de până la 50%, cu încadrarea în bugetul aprobat, stabilindu-se totodată că procentul de majorare salarială va fi stabilit pe baza unor criterii incluse într-un regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Dacă 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului, atunci sporul primit se poate ridica la maximum 25%”, se mai spune în comunicat.