Haos la Guvern, ce bugetari nu şi-au primit salariile de două luni

Cartel Alfa a trimis o scrisoare către ministrul Economiei. Compania Naţională a Uraniului - singurul producător de combustibil nuclear - se află în blocaj, iar salariaţii săi nu şi-au primit salariile de două luni

13 nov. 2019, 11:16
Haos la Guvern, ce bugetari nu şi-au primit salariile de două luni

Cartel Alfa a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, în care îi atrag atenţia asupra situaţiei Companiei Naţionale a Uraniului. „Singurul producător de combustibil nuclear se află în blocaj, iar salariaţii săi nu şi-au primit salariile de două luni”, a transmis Cartel Alfa, alături de alte solicitări referitoare la aceeaşi companie.

„Domnule ministru, Compania Naţională a Uraniului (CNU) este singurul producător de pe teritoriul României a combustibilului nuclear. Aceasta reprezintă «o activitate de interes strategic», iar CNU face parte din strategia privind independenţa energetică a României. Deşi legile sunt clare în acest sens, interesele de grup au făcut ca numeroase persoane şi structuri să le ignore, conducând la situaţia actuală a companiei, care prejudiciază atât salariaţii, cât şi interesele economiei naţionale”, a transmis, miercuri, Cartel Alfa, într-o scrisoare deschisă către ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu.

Sindicaliştii precizează că, anul trecut, a fost adoptată legea 193/2018, urmată de HG 126/2019, care stabileşte principiile privind asigurarea şi menţinerea ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România, necesar funcţionării reactoarelor nuclearo-energetice de tip CANDU, combustibilul nuclear, respectiv pulberea de dioxid de uraniu.

„Cu toate acestea, Compania Naţională a Uraniului se află în blocaj, iar salariaţii săi nu şi-au primit salariile de două luni, desfăşurarea în continuare a activităţii fiind sub semnul incertitudinii. În aceste condiţii, având în vedere că – 1. există cadrul legislativ pentru desfăşurarea activităţii companiei şi valorificarea dioxidului de uraniu prin achiziţionarea sa de către Societatea Naţională Nuclearelectrică (SNN) şi 2. cele două societăţi (CNU şi SNN) sunt companii de stat, ambele deţinute de Ministerul Economiei – vă solicităm să dispuneţi aplicarea legislaţiei pentru a debloca activitatea CNU şi să ne comunicaţi soluţiile pe care ministerul le identifică în acest sens”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia mai cer ca, într-un termen cât mai scurt cu putinţă, Compania Naţională a Uraniului – S.A. să fie asimilată de către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A., perspectivă agreată în cadrul discuţiilor avute la Ministerul Economiei.

„În spiritul sindicalismului participativ, Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu, membru al CNS Cartel ALFA, îşi arată disponibilitatea pentru a oferi soluţii şi a contribui la eliminarea piedicilor actuale care blochează activitatea companiei. Considerăm că documentele utilizate trebuie să se facă transparent în raport cu salariaţii societăţii, prin reprezentanţii acestora, pentru a evita speculaţiile privind eventuale interese de grup”, se mai arată în scrisoarea dechisă.