Salarii profesori. Veste proastă, majorarea aşteptată de cea mai mare categorie de bugetari s-ar putea amâna pentru 2025

Ministerul Educaţiei şi sindicatele din învăţământ caută, de marţi, soluţiile tehnice pentru eliminarea inechităţilor salariale, spune premierul Marcel Ciolacu. „Facem tot ce ne-am asumat pentru a ajuta copiii să meargă la şcoală în condiţii cât mai bune”, spune adaugă prim-ministrul.

16 oct. 2023, 16:55
Salarii profesori. Veste proastă, majorarea aşteptată de cea mai mare categorie de bugetari s-ar putea amâna pentru 2025
Învățământul, în colaps! Ministerul Educației nu mai are bani pentru salariile profesorilor.

Salarii profesori. Ministerul Educaţiei şi sindicatele caută soluţiile tehnice pentru eliminarea inechităţilor. Programele de susţinere a preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, derularea investiţiilor în educaţie şi eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ au fost subiectele discutate luni de premierul Marcel Ciolacu cu reprezentanţii sindicatelor din domeniul educaţiei.

Facem tot ce ne-am asumat în domeniul educaţiei pentru a ajuta copiii să meargă la şcoală în condiţii cât mai bune şi să oferim tuturor şansa la educaţie. Deopotrivă, suntem preocupaţi să avem cadre didactice motivate, iar în acest sens avem în vedere îndreptarea inechităţilor salariale într-un termen cât mai scurt”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Vacanţe elevi: Câte o săptămână liberă în fiecare lună în anul şcolar 2023-2024. O zi liberă în plus în octombrie!

În cadrul consultărilor de la Palatul Victoria, prim-ministrul şi reprezentanţii sindicatelor au analizat stadiul implementării programelor din educaţie, care îi au drept beneficiari direcţi pe copiii din învăţământul preuniversitar, precum şi pe studenţi, cu accent asupra celor destinate combaterii abandonului şcolar şi susţinerii celor din medii vulnerabile.

De asemenea, au discutat despre proiectele de investiţii din domeniul educaţiei, destinate îmbunătăţirii condiţiilor de învăţământ atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

În ceea ce priveşte eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ, din dispoziţia premierului Ciolacu, începând de marţi, Ministerul Educaţiei şi sindicatele din domeniu vor lucra pentru identificarea soluţiilor tehnice.

Ulterior, acest mecanism de lucru va fi extins cu reprezentanţi ai Ministerelor Muncii şi Finanţelor pentru elaborarea propunerilor de modificare legislativă prin a căror aplicare să fie îndreptate inechităţile salariale din educaţie. Aceste propuneri vor fi analizate, la nivelul Guvernului, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, la următoarea întrevedere.

Salarii profesori. Viitoarea lege a salarizării, folosită de guvern ca referință pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025” – sindicatele din

Amintim că și reprezentanții sindicatelor din învățământ au fost invitați la discuții cu premierul Marcel Ciolacu, pe tema salarizării profesorilor. Pe 12 octombrie, după discuții cu ministrul Muncii, sindicatul Poliției Locale preciza, într-un mesaj transmis pe Facebook despre rezultatele discuțiilor despre salarii:

Noua lege a salarizării pentru familia ocupațională administrație publică locală, conform propunerii Ministerului Muncii, se dorește a stabili grile unice de salarizare pentru angajații din acest domeniu.

În principiu aceasta va intra în vigoare cel mai devreme, după 1 ianuarie 2025 (termenul din PNRR de adoptare a acesteia fiind sfărșitul anului 2024), după ce se va stabili forma finală în Parlament și se dorește a fi aplicată într-o singură etapă (pentru a nu mai creea problemele cauzate de vechea lege care trebuia aplicată etapizat în 5 ani).”

Tichete educaţionale 2023. În România Educată, elevii primesc bani de rechizite abia după vacanţă DOCUMENT

Mesajul Federației sindicale din poliția locală: Amintim că draftul noii legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie. Noua lege a salarizării este condiție esențială pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024.

Dar, pe 11 septembrie, la TVR Plus, Ligia Deca nu a putut spune clar dacă garantează că profesorii, personalul nedidactic și cel auxiliar vor primi majorările salariale de la 1 ianuarie 2024 promise prin O.U.G. nr. 57/2023. Iar pe 4 octombrie, întrebată dacă noua lege a salarizării va fi gata la 1 ianuarie 2024, ministrul Deca declara la Euronews că „eu cred că o promisiune odată făcută trebuie respectată sau, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp”. Potrivit ministrului, „eu cred că, chiar dacă noua lege a salarizării, să zicem, nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”.

Salarii majorate pentru anumiţi bugetari cu funcţii de conducere. Anunţ oficial de la Guvern