Salarii tot mai mici în domenii de top din sectorul privat. Vezi cu cât a scăzut câştigul mediu

Jale în sectorul privat. Salariile au scăzut în ultimul an, chiar şi în sectoare de top precum IT-ul sau industria tutunului. În schimb, lefurile angajaţilor de la stat îşi revin.

21 oct. 2013, 08:39
Salarii tot mai mici în domenii de top din sectorul privat. Vezi cu cât a scăzut câştigul mediu

În sectorul IT, câştigul mediu a scăzut într-un an cu peste 100 de lei, de la 3.753 de lei, la 3.621 de lei, potrivit România TV. În telecomunicaţii, câştigul mediu a scăzut tot cu peste 100 de lei, de la 3.064 de lei, la 2.884 de lei.

Analiştii pun aceste scăderi pe seama situaţiei economice încă dificile şi mai ales pe scăderea consumului din România, consum care nu îşi revine şi în condiţiile în care există creştere economică.

VEZI ŞI: Salariile nesimţite din companiile de stat rămân INTANGIBILE

În schimb, în sectorul de stat câştigurile au crescut chiar spectaculos. În administraţia publică, salariul mediu a crescut de la 2.026 de lei, la 2.292 de lei. În sănătate, câştigul mediu a crescut de la 1.337 de lei, la 1.458 de lei. În învăţământ, salariul mediu a crescut de la 1.280 de lei, la 1.413 lei.

Şi în unele companii de stat, salariul a crescut. Mai mult, s-au majorat bonusurile, în condiţiile în care Guvernul a plafonat creşterile salariale la 3%.

CITEŞTE ŞI: Ponta: Salariile bugetarilor nu vor scădea. Din contră, căutăm soluţii să le urcăm un pic