Salariile bugetarilor se află în topul celor mai mari câştiguri din România, în plină pandemie

În ciuda crizei economice provocate de pandemie, salariile bugetarilor români au ajuns în topul celor mai mari câştiguri din România. Mai mult, numărul angajaţilor la stat urmează să crească anul acesta cu 0,2 la sută. 

RomaniaTV.net
04 sept. 2020, 08:10
Salariile bugetarilor se află în topul celor mai mari câştiguri din România, în plină pandemie

în timpul pandemiei, câștigul salarial net din administrația publică, așa cum este calculat de Institutul național de Statistică, a urcat în premieră în top 10 salarii pe ramuri naționale, unde sunt însoțiți de IT-iști, bancheri și cei din petrol și gaze.

Ultimele date ale INS,arată că în iunie, un lucrător din administrația publică a câștigat net, în medie, 5.126 lei. Venitul este net superior celui mediu pe economie, care a ajuns în iunie la doar 3.298 lei. Înainte de ordonanțele militare care au blocat economia, administrația publică era în afara topului 10, între timp, depășind industriile tutunului, parțial, extracția de hidrocarburi, și pe piloți.

Ultima execuție a bugetului național, la 7 luni, arată o creștere a cheltuielilor de personal cu 5,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Lefurile angajaților statului ocupă 28,1% din totalul cheltuielilor făcute de guvern din taxele contribuabililor. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 6% din PIB, cu 0,33 puncte procentuale peste nivelul din aceeași perioadă a anului anterior. Aceasta în timp ce bugetul României se confruntă cu un deficit record, provocat de pandemie și de angajamentele legale, de 4,7% din PIB, cifră care n-a mai fost văzută de la marea criză mondială din deceniul trecut.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET