SALARIILE bugetarilor, îngheţate. Cristian Ghinea: „Nu mai mărim anvelopa salariilor la stat” DOCUMENT

Ministrul Fondurilor Europene a anunţă că majorările salariale se vor face doar în funcţie de creşterea economică.

02 iun. 2021, 18:51
SALARIILE bugetarilor, îngheţate. Cristian Ghinea: „Nu mai mărim anvelopa salariilor la stat” DOCUMENT

SALARIILE bugetarilor, condiţionate de performanţa economică. Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, anunţă că salariul minim „nu va mai fi crescut pe bază ad hoc, va fi legat de creşterea economică” şi că nu se va mai mări anvelopa salariilor la bugetari mai mult decât creşterea economică. „Mi se pare că e o chestiune de bun simţ pe care o facem, în condiţiile în care suntem o ţară în procedura de deficit excesiv şi ne-am angajat ca până în 2024 să revenim la 3%”, susţine el. Ghinea afirmă că nu este vorba despre o îngheţare a salariilor bugetarilor. „Dacă se măresc în linie cu creşterea economică, înseamnă că se măresc”, arată el.

Întrebat, miercuri, la prezentarea PNRR, dacă Guvernul are sau lucrează la o formulă de calcul pentru majorarea salariului minim, ţinând cont de creşterea economică, Ghinea a răspuns: „Salariul minim – şi asta este altă reformă – nu va mai fi crescut pe bază ad hoc, va fi legat de creşterea economică. Deci vom avea o formulă fixă de creştere a salariulului minim, de altfel e şi în linie cu dezbaterea la nivel european pe subiectul ăsta”.

Creşte vârsta de pensionare şi contribuţia la Pilonul II. Cristian Ghinea: Trebuie să le spunem părinților noștri că nu putem să continuăm așa
Ghinea a mai fost întrebat dacă bugetarii vor avea salariile îngheţate în anii următori. „Ce spunem aici este că nu mai mărim anvelopa salariilor la buget, la bugetari, mai mult decât creşterea economică, respectiv creşterea veniturilor. Adică dacă vom creşte veniturile, PIB-ul şi veniturile la stat, atuncea putem să creştem şi salariile bugetarilor în acea marjă. Mi se pare că e o chestiune de bun simţ pe care o facem, în condiţiile în care suntem o ţară în procedura de deficit excesiv şi ne-am angajat ca până în 2024 să revenim la 3%. Nu poţi să şi revii la 3%, să creşti şi peste cât ai, în acest moment. Dar, dacă vom continua cu această creştere economică pe care o avem şi care este pronosticată bună, atunci putem să mărim în această linie şi salariile bugetarilor”, a explicat el.

Salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei. Cristian Ghinea: Va fi o formulă fixă

Întrebat dacă până atunci salariile bugetarilor vor rămâne la nivelul de acum, Ghinea a replicat: „Nu este o îngheţare, încercaţi să scoateţi un cuvânt de la mine care nu există. Dacă se măresc în linie cu creşterea economică, înseamnă că se măresc”.

PNRR , proiectul final


loading...
Partenerii noștri