Salariile bugetarilor vor avea trei componente şi vor fi legate de performanţă: „Criteriile vor fi stabilite prin lege la nivel general şi apoi de fiecare ordonator de credit”

În noua lege a salarizării, bugetarii vor avea un salariu fix căruia i se adaugă sporuri și o parte variabilă, în funcție de performanță, a explicat joi ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

22 mart. 2024, 20:30
Salariile bugetarilor vor avea trei componente şi vor fi legate de performanţă: „Criteriile vor fi stabilite prin lege la nivel general şi apoi de fiecare ordonator de credit”

Salariul unui bugetar ar putea să oscileze de la o lună la alta în funcție de cât de performant este la locul de muncă.

„La fiecare venit al unui angajat din sistemul public vom avea salariu brut de încadrare, vom avea sporurile pe care le obține datorită locului unde își desfășoară munca (ca și acum), fiindcă acele sporuri sunt date de condițiile unde își desfășoară locul de muncă, adică dacă avem un medic, urgentist sau ATI, sporul provine de la faptul că acelea sunt condițiile de muncă pe care le are.

Ei bine, sporurile reprezintă o altă componentă, dar care trebuie să se încadreze în maximum 20% pe ordonator de credite. Vom mai avea această parte care ține de un bonus de performanță, pe care angajații care îndeplinesc criterii le vor primi. Aceste criterii vor fi stabilite prin lege la nivel general și apoi de fiecare ordonator de credit”, a declarat ministrul Muncii la Antena 3.

Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi a indemnizaţiilor pentru participarea la misiuni, exerciţii şi aplicaţii militare.

Citeşte şi: O nouă categorie profesională ar putea ieşi la pensie anticipat. Stagiul de cotizare ar putea scădea cu 30%

Este vorba de ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naţionale şi a unor cheltuieli determinate de pregătirea şi executarea unor misiuni în afara teritoriului naţional.

„Prin această ordonanţă se acordă o majorare salarială de până la 30% din solda de funcţie sau salariul de funcţie sau salariul de bază, pentru personalul din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Totodată, se reglementează dublarea, raportat la anul 2018, a indemnizaţiei de delegare – detaşare pentru personalul din instituţiile de apărare ordine publică şi securitate naţională, care participă la misiuni de instrucţie, exerciţii militare şi aplicaţii în tabere sau un poligoane, cu participare internaţională sau misiuni pe teritoriul României cu durată mai mare de 48 de ore şi la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care au locul permanent de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Ce angajați primesc 200 de lei pe zi pentru mâncare. Condițiile de acordare a banilor