Salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar, majorate cu 25% din salariul minim pe economie – propunere USR

USR va depune, miercuri, la Parlament, un proiect de lege prin care salariile în învăţământul preuniversitar urmează să fie majorate cu 25% din salariul minim pe economie.

13 apr. 2022, 15:55
Salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar, majorate cu 25% din salariul minim pe economie – propunere USR

Salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar ar putea fi majorate cu 25% din salariul minim pe economie, potrivit unui proiect de lege depus de USR. Senatorul USR Ştefan Pălărie a declarat că această iniţiativă legislativă îşi propune revizuirea grilei salariale pentru învăţământul preuniversitar.

„Toate salariile profesorilor din preuniversitar cresc de la 1 septembrie, conform inițiativei pe care am depus-o azi. Salariul unui debutant ar urma să crească de la 1985 lei la 2715 lei.

Am spus în conferința de presă că trebuie să regândim statutul profesorului român și să le oferim acestora respectul și aprecierea de care au nevoie. 42 de parlamentari USR au semnat acest proiect, printre care și toți cei din care fac parte din Comisiile de învățământ.

E nevoie de o schimbare radicală de perspectivă: profesorii trebuie motivați financiar, au nevoie de salarii mai mari, mai ales cei debutanți, venituri care să îi facă să aleagă și să păstreze această carieră. Altfel, toate strategiile vor fi maculatură și tot sistemul va rămâne în beznă. Nu poți, pur și simplu, să faci reforme și strategii pe burta goală.
Prin inițiativa de azi introducem o creștere a salariilor de bază, mai ales pentru profesorii debutanți. Sensul este unul pozitiv, unul de construcție fără de care România nu poate progresa. Nu este despre stânga-dreapta, nu este despre un concurs sau o licitație de „cine dă mai mult””, a spus senatorul USR Ştefan Pălărie într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunţ despre aplicarea pachetului social: „Ruşine USR!! De asta trebuie să rămână în opoziţie!”

La rândul său, senatorul USR Irineu Darău a explicat că proiectul de lege depus va modifica grila de salarizare în sensul majorării veniturilor cu 25% din salariul mimim pentru cadrele didactice şi nedidactice din învăţământul preuniversitar.

„Ne dorim ca niciun cadru didactic debutant să nu mai obţină o sumă, ca salariu net, sub coşul minim de consum pentru o persoană adultă singură. Astăzi un cadru didactic debutant obţine doar 1.985 de lei net, conform grilei de salarizare aflate în vigoare. Noi propunem de fapt translatarea acestei grile cu 25% din salariul minim, ceea ce va duce un cadru debutant la 2.715 lei, cu câţiva lei peste coşul minim de consum. Credem că nu putem avea un sistem de învăţământ atrăgător pentru tineri şi performant dacă nu asigurăm tuturor celor care predau un salariul, aş spune, minimal decent, cu siguranţă nu suficient”, a spus senatorul USR Irineu Darău.

Citeşte şi: Proiect de lege depus de trei studenţi în Parlament pentru acordarea dreptului de vot începând cu vârsta de 16 ani