Salariile din România urmează să fie tăiate drastic și brutal, pe modelul austerității din 2010, când Guvernul Emil Boc a redus fondul salarial cu 25%, susține analistul economic Adrian Negrescu.
Acesta susține că situația execuției bugetare, coroborată cu ritmul actual al cheltuielilor publice, ar putea duce la măsuri dure în perioada următoare, precum scăderea salariilor, creșterea taxelor, și o posibilă intervenție a FMI.
„La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză”, avertizează Adrian Negrescu.
Cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar au crescut, doar în primele cinci luni ale anului, cu 11,3%, iar pentru tot anul 2025 se estimează o majorare totală cu aproximativ 25% a acestor cheltuieli, ceea ce este mai mult decât economia țării poate susține.
„Să nu uităm că anul trecut Guvernul a crescut, iresponsabil, veniturile bugetarilor, în medie, cu 38%”, punctează analistul.
Adrian Negrescu susține că există un dezechilibru periculos între veniturile și cheltuielile statului și dă vina pe Guvernul Ciolacu pentru gestionarea incorectă a finanțelor publice, care au dus la această criză de proporții.
„Nu avem cum să continuăm în acest ritm, cu un buget în care cheltuielile cu salariile și pensiile au ajuns să acopere 97% din încasările fiscale.Guvernul Ciolacu a dat foc țării, crescând iresponsabil salariile și pensiile. În plus, s-a împrumutat fără nicio limită, ducând efortul de plată al țării la un nivel nesustenabil”, arată analistul economic.
Citește și : Plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA este eliminată de la 1 iulie. Tarifele au urcat deja cu 18%
Astfel, România se îndreaptă spre un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, care va impune condiții deosebit de dure pentru redresarea economiei.
„Așa cum estimam, ne îndreptăm spre un acord de urgență cu FMI. Probabil, în baza acestuia se vor tăia salariile, va crește TVA nu la 21, ci la 24%, și nu este exclus, în cel mai rău caz, să fie anulate și punctele de stabilitate din zona de pensii”, încheie analistul.