Salariu mediu net a crescut în luna iunie cu 15,5%

Câştigul salarial mediu net a crescut în luna iunie, nominal, cu 15,5% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 3.142 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 11,2%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de news.ro.

RomaniaTV.net
07 aug. 2019, 06:16
Salariu mediu net a crescut în luna iunie cu 15,5%

În mai, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3101 lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut (+14,7%), dar în scădere faţă de luna precedentă cu 14 lei (-0,4%).

În iunie, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3142 lei, în creştere cu 15,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu un avans faţă de luna precedentă de 41 lei (+1,3%).

Totodată, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 111,2%. Indicele câştigului salarial real a fost de 101,5% pentru luna mai faţă de luna precedentă.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 216,8%, cu 3,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai 2019.

În luna iunie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 47,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi între 9,0% şi 12,5% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de editare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 15,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, de 14,4% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), respectiv de 14,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

”În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării de bilete de valoare (tichete de vacanţă), astfel: învăţământ (+7,2%), administraţie publică (+3,5%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+2,3%)”, se arată în comunicat.