Salariu mediu pe economie a urcat în decembrie. Care sunt domeniile unde s-au luat venituri mai mari

Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna decembrie 2017, de 2.629 de lei, în creştere cu 6,7% faţă de luna precedentă şi cu 11,7% faţă de decembrie 2016, arată datele comunicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

RomaniaTV.net
09 feb. 2018, 07:54
Salariu mediu pe economie a urcat în decembrie. Care sunt domeniile unde s-au luat venituri mai mari

În luna decembrie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.662 lei, cu 6,8% mai mare decât în luna noiembrie 2017.

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (9.239 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.481 de lei).

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 108,1%. Indicele câştigului salarial real (ajustat cu inflaţia) a fost de 106,4% pentru luna decembrie 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 192,9%, cu 11,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2017, informează Mediafax.

Citeşte şi SALARIILE MEDICILOR se schimbă radical. Cât vor câştiga medicii rezidenţi din martie 2018

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net în decembrie faţă de noiembrie s-au înregistrat după cum urmează: cu 92,4% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 67,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 20% până la 35,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, intermedieri financiare, industria metalurgică, tranzacţii imobiliare şi cu 16% până la 20% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi extractive, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, telecomunicaţii.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi aeriene, fabricarea echipamentelor electrice, alte activităţi industriale.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+2,9%), respectiv în administraţie publică (+0,6%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în învăţământ (-4,3%) „ca urmare a începerii vacanţei şcolare şi reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice”, a mai comunicat INS.

Câştigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri la numărul mediu al salariaţilor.