VEŞTI BUNE pentru români. Salariul dintr-un contract part-time poate fi cumulat cu indemnizaţia de şomaj tehnic

Potrivit unei clarificări oferite recent de Ministerul Muncii, în situația în care un salariat are mai multe contracte individuale de muncă, dintre care unul part-time (celălalt sau celelalte fiind suspendate), salariul poate fi cumulat cu indemnizația de șomaj tehnic.
Filip Stan
23 apr. 2020, 13:13
VEŞTI BUNE pentru români. Salariul dintr-un contract part-time poate fi cumulat cu indemnizaţia de şomaj tehnic

Practic, salariatul care încă muncește și primește bani de la un angajator este eligibil pentru a primi concomitent șomajul tehnic în baza contractului suspendat la alt angajator.

 Interpretarea reprezentanților Ministerului Muncii a venit la solicitarea Camerei Consultanților Fiscali, care s-a referit la Ordonanța de urgență a Guvernului 30/2020. Acesta este actul normativ prin care s-a stabilit că angajatorii pot cere lunar acoperirea din banii statului a indemnizațiilor de șomaj tehnic, dar numai pentru zilele de stare de urgență.

„Se poate constata că legea limitează în acest fel posibilitatea accesării indemnizației suportate de către stat doar pentru situația unui angajat care are un contract cu normă întreagă activ pe perioada stării de urgență, dar nu prevede în mod expres o astfel de restricție în măsura în care angajatul în discuție are activ un contract cu normă parțială. (…) apreciem că (…) nu se instituie vreo limitare a posibilității de a beneficia de indemnizația de șomaj tehnic suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj în măsura în care angajatul are mai multe contracte individuale de muncă, dintre care cel puțin unul cu normă parțială este activ pe perioada stării de urgență”, a explicat Tania Grigore, director la Ministerul Muncii, potrivit avocatnet.ro.

De exemplu, un salariat care are două contracte de muncă, unul cu normă întreagă/parțială suspendat și unul cu normă parțială activ, poate cumula salariul primit pentru contractul activ cu indemnizația de șomaj tehnic acoperită de stat pentru contractul inactiv. Formalitățile pentru obținerea banilor de la stat pentru șomajul tehnic trebuie îndeplinite, în acest caz, de angajatorul la care este contractul suspendat.

Citeşte şi Anunţ de ULTIMĂ ORĂ făcut de Ministrul Muncii. Se pregăteşte un pachet de măsuri post-criză. Când se fac plăţile pentru şomajul tehnic

Conform OUG 30/2020, un astfel de cumul nu-i posibil doar în cazul în care un salariat are mai multe contracte de muncă, dintre care unul singur e activ, dar este cu normă întreagă.

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului 30/2020, banii de șomaj tehnic se cer lunar statului pentru zilele de stare de urgență din luna anterioară în care salariații au avut contractele suspendate efectiv. Indemnizațiile brute vin în 15 zile de la solicitare. Apoi, în maximum trei zile lucrătoare, angajatorii trebuie să achite indemnizațiile nete către salariați, urmând ca taxele aferente să fie declarare și plătite statului în luna următoare.

Indemnizația de șomaj tehnic este acoperită de obicei de angajator, aceasta având un cuantum de 75% din salariul de bază. În timpul stării de urgență, statul acoperă, la cerere, indemnizația, dar numai în limita a 75% din câștigul salarial mediu brut, doar pentru zilele de stare de urgență în care salariații au contractele suspendate efectiv.

Potrivit Codului muncii, norma întreagă implică un program de lucru de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână. Norma parțială implică un program mai scurt decât cel aferent normei întregi.

Citeşte şi BONURI DE MASĂ 2020. Valoarea TICHETELOR DE MASĂ a fost majorată, beneficiile se vor vedea la următorul salariu

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african